• Română
  • English

Basic Skills in Laparoscopy

Acest curs își propune să familiarizeze studenții din cadrul Facultăților de Medicină – specializarea Medicină Generală, atât cu noțiuni teoretice de chirurgie laparoscopică, dar mai ales practice; aceștia vor putea să își testeze și să își exerseze manualitatea, respectiv îndemânarea efectuând exerciții pe simulatoare și pelvi-trainere, utilizând atât materiale non-biologice cât și materiale biologice. Ca urmare, studenții vor putea decide dacă pe viitor doresc să ia în considerare o posibilă carieră care să aibă în vizor o specialitate chirurgicală și dacă această modalitate de abordare a chirurgiei le este potrivită.

Tematica: 

- Instrumentar laparoscopic
- Orientarea spațială în chirurgia laparoscopică
- Efectuarea nodurilor și a suturilor în chirurgia laparoscopică
- Disecția de organ
- Colecistectomia laparoscopică
- Anastomoze digestive în chirurgia laparoscopică

Metodologie: 

Cursul cuprinde atât o parte teoretică cât și una practică. Partea teoretică se va desfășura sub forma unor prezentări bogat ilustrate și interactive. Prezentările vor fi susținute de către membrii SSCR, dar și de către medicii implicați în realizarea cursului și vor aborda aparatura și instrumentarul specific utilizat, precum și noțiunile și tehnicile de bază în laparoscopie.

Partea practică cuprinde mai multe stații de laparoscopie, unde cursanții – grupați câte 2 - vor folosi inițial material non-biologic (pahare plastic, elastice, pin-uri, chibrite, bomboane, paiuri, bureți, ace pentru sutură sertizate ) pentru a îndeplini exerciții cu grad diferit de dificultate și pentru a se familiariza astfel cu instrumentarul specific, dar și cu orientarea în câmpul operator.

Ulterior studenții vor folosi materiale biologice ex-vivo ( coleciști porc, intestin porc ) pentru a realiza alături de disecția laparoscopică a unui organ, noduri și suturi laparoscopice, dar și anatomoze digestive.
Fiecare grup de studenți va fi îndrumat pe durata celor două zile de către un medic.

Program: 

--