• Română
  • English

Curs de Iniţiere in Chirurgia Experimentală

Fiecare pas înainte făcut în medicină se datorează cercetărilor extensive realizate în centre specializate. În ultimii 100 de ani, cercetarea experimentală a permis studierea în detaliu a fenomenelor care se petrec atunci cand organismul este supus unor intervenţii chirurgicale iar asocierea acesteia cu microchirurgia a dus la întelegerea motivului pentru care anumite proceduri (reimplantări, lambouri etc) eşuează. Scopul acestui workshop este de a aduce în atenţia studentului medicinist această ramură a medicinii, oferind posibilitatea ulerioară de finanţare a proiectelor de cercetare experimentală.

Tematica: 

În cadrul acestui curs sunt expuse noţiuni de anatomie pentru principalele animale utilizate în cadrul modelelor experimentale, tehnica efectuării anesteziei, metode de administrare a agenţilor farmacologici , metode de prelevare a probelor biologice, întreţinerea şi monitorizarea animalelor de experienţă , noţiuni de bază în microchirurgie (microscopul operator, instrumentar specific, noduri şi suturi sub microscop), suturi vasculare şi nervoase realizate pe material biologic.

Metodologie: 

Metodologie:
Workshopul se adresează unui număr de 12 de participanţi şi este compus din o parte teoretică şi una practică. Complexitatea tehnicilor prezentate creşte , de la exerciţii pe tifon până la realizarea de anastomoze vasculare şi nervoase pe sobolan Wistar. Toate prezentările teoretice sunt însoţite de demonstraţii practice , filmate şi redate în timp real. Materialele biologice utilizate includ: picioare de găină, şoricei, iepuri, cobai, şobolani Wistar

Program: 

Program:

Ziua 1
Norme de conduită în cadrul laboratoarelor experimentale
Animale utilizate în cadrul modelelor experimentale. Anatomia aplicată a şobolanului experimental tip Wistar. Anatomia aplicată a şoarecelui de experienţă. Anatomia aplicată a iepurelui de experienţă.
Principii de anestezie a animalelor de experienţă.
Metode de administrare a agenţilor farmacologici la animalele mici de experienţă .
Metode de prelevare a probelor biologice de la animalele de experienţă.
Întreţinerea şi monitorizarea animalelor de experienţă.

Ziua 2
Microscopul operator – principii de funcţionare, principii de întreţinere şi manipulare.
Instrumente macrochirurgicale şi microchirurgicale .Hemostaza în microchirurg ie . Materiale de sutură folosite în chirurgia experimentală. Nodul microchirurgical utilizând instrumente macrochirurgicale.
Orientarea şi îndemânarea sub microscop.
Principiul suturilor microchirurgicale. Tipuri de suturi utilizate în microchirurgie
Sutura vasculară.
Sutura nervoasă – neurorafia (epi-peri-neurorafia).

Ziua 3
Cavitatea peritoneală la şobolanul Wistar (descoperirea şi izolarea aortei abdominale).
Anastomoza arterială termino-terminală pe aorta de şobolan Wistar cu fire separate.