• Română
  • English

Despre noi

Societatea Studențească de Chirurgie din România, organizație non-guvernamentală, non-profit, înființată în anul 2003 cu scopul de a dezvolta metode de pregatire practică a studenților din centrele universitare medicale prin intermediul evenimentelor științifice și a workshop-urilor organizate pe diverse teme.

Ca bilanț al activitații de peste 10 ani atât la centru cât și în cele 7 filiale din țară, SSCR a pregătit aproximativ 13396 de participanți în cele 287 de workshop-uri totalizând peste 1400 de zile dedicate dezvoltării abilitaților practice în domeniul chirurgical și a manevrelor medicale de bază.

Atât workshop-uri Basic cât și Advanced, la care se adaugă alte stagii și training-uri specifice fiecarei filiale, sunt organizate din taxe de participare, sponsorizări și donații. În ultimii ani Societatea a cunoscut un real interes în rândul studenților și tinerilor medici, cererea de pregătire depășind oferta. În acest sens, am crescut și diversificat numărul de workshop-uri și activitați de la an la an, având astfel posibilitatea instruirii mai multor participanți, traineri, medici de mâine.

În 2012, am primit, în cadrul Galei Medica - eveniment organizat de Colegiul Medicilor România, premiul pentru cea mai activă asociaţie studenţească din universitațile de medicină, în semn de recunoaștința a muncii depuse la nivel național. Asta ne face să nu ne oprim aici.

În România, din cei 53.681 de medici, 10.333 (19,25%) practică în cadrul unei ramuri chirurgicale, ~70% specialiști, restul de ~30% medici rezidenți (*INS-anuar 2012). Așadar 19,25% din medici au nevoie să deprindă technicile chirurgicale de bază și să își dezvolte manualitatea. În sprijinul lor ,SSCR va continua să depuna eforturi pentru pregatirea, evaluarea și dezvoltarea lor profesională. Va forma traineri și organizatori ai workshop-urilor, toate aceste etape fiind supuse unui sistem progresiv de evaluare și pregătire continuă, generație după generație, acumulând în timp experiență și abilități ce cresc standardele organizației, astfel formând profesioniștii domeniului chirurgical de mâine.

Workshopuri ale filialei Bucuresti:

  • Knots and Sutures
  • Studiu
  • Basic Surgical Skills
  • Basic Microsurgery Skills
  • Basic Cardiovascular Skills
  • Basic Plastics and Reconstructive Surgery Skills
  • Surgery Summer Camp

In timpul workshopurilor cunostintele se acumuleaza intr-o maniera step-by-step, demonstrand informatiile predate atat teoretic cat si pe viu, fiind o continua experienta interactiva, hands-on.

De asemenea, in cadrul celorlalte activitati pe care le intreprindem, membrii si participantii societatii capata experienta in cazuistica, cercetare si prezentare de lucrari stiintifice.

Potrivit unui studiu realizat pe 180 de participanti in decursul a 10 luni, absolventii workshopurilor au inregistrat o imbunatatire cu peste 50% a abilitatilor practice si principiilor teoretice prezentate in timpul acestora.