Skip to main content

Intrebari frecvente (FAQ)

Generalități

Ce înseamnă SSCR și ce scop are?

Societatea Studențească de Chirurgie din România (SSCR) este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2004, cu scop educațional, și anume a oferi studenților la medicină activități practice de învățare care să însoțească suportul teoretic din facultate.

De ce aș alege SSCR?

Dacă vrei să împărtășești pasiunea și entuziasmul nostru pentru chirurgie și dacă vrei să ai parte de activități practice în contextul unei facultăți predominant teoretice, te așteptăm în echipa SSCR. Putem să îți oferim o altă viziune asupra medicinei și ne dorim să faci parte dintr-un mediu în care prietenia, glumele, dar și seriozitatea, alături de învățare și comunicare sunt elementele cheie care stau la baza bunei dispoziții pe care voluntarii workshopurilor o transmit.

De unde mai pot lua informații și update-uri despre SSCR?

Probabil cel mai utilizat mijloc de comunicare (de către noi) în mediul online este Facebook.
Pagina Societatea Studențească de Chirurgie din România conține anunțuri referitoare la workshopuri și evenimente științifice ale filialei București, dar și de interes național. Fiecare filială postează evenimente de interes pe pagina proprie:
SSCR Brașov
SSCR Cluj
SSCR Constanța
SSCR Craiova
SSCR Galați
SSCR Iași
SSCR Oradea
SSCR Sibiu
SSCR Timișoara
De asemenea, ne puteți găsi si pe Instagram, LinkedIn sau Wikipedia.

Statutul de membru SSCR

Cum devin membru SSCR?

A fi membru SSCR înseamnă în fapt a fi achitat cotizația anuală de 50 RON. Membrii activi sunt membrii (cotizanții) care au și activitate de voluntariat, cuantificată în două moduri:
• membru în unul dintre departamente (Fundraising, Grafică & Design, International Relations, IT, Logistică, Medicină Dentară, PR, HR, Social, Științific, Tehnici Chirurgicale, etc.) – pentru înscriere, cei interesați trebuie să trimită o aplicație în perioadele de recrutări; amănunte referitoare la recrutarea în departamente sunt postate pe grupurile de facebook ale fiecarei filiale;
• trainer la workshopuri – după absolvirea unuia dintre workshopurile basic (Knots & Sutures, Basic Surgical Skills, Flaps & Sutures), poți aplica la una din următoarele ediții ca observator (voluntar, trainer în formare) și apoi, în urma evaluării activității tale, vei putea dobândi statutul de trainer.

Cum pot plăti cotizația?

Cotizația se plătește conform instrucțiunilor primite odată cu e-mailul de la înscrierea pe site. Dovada plății cotizației se va încărca în Contul meu, în secțiunea Înregistrare cotizație. Odată acceptată de către Trezoreria Societății, numele tău va apărea în lista membrilor cotizanți.

Ce avantaje am dacă plătesc cotizația?

Membrii cotizanți beneficiază de prioritate la workshopuri.
În ordine descrescătoare, au prioritate următoarele persoane:
(1) organizatorii cursului respectiv;
(2) membrii activi SSCR;
(3) persoanele cu număr mare de refuzuri;
(4) persoanele cu o motivație corespunzătoare;
(5) membrii cotizanți SSCR;
(6) studenții facultăților de medicină din România;
(7) medicii rezidenți.

Implicarea ca voluntar

Cum devin coordonator de departament sau de workshop?

Pentru a deveni coordonator de departament, e nevoie de experiență în departamentul respectiv, iar la începutul anului universitar, odată cu preluarea mandatului de către un nou președinte și un nou consiliu de conducere, aceștia anunță deschiderea perioadei de depunere a candidaturilor și pentru noii coordonatori de departament. Acest anunț este sub forma unei postări pe Facebook, în care există toate instrucțiunile necesare realizării candidaturii.
Pentru a deveni coordonator de workshop, este nevoie să fi absolvit acel workshop, apoi să te implici ca trainer și, dacă ești considerat eligibil, vei putea aplica și pentru poziția de coordonator.

Pot fi membru în mai mult de un departament?

Dacă consideri că vei putea acorda la fel de multă atenție tuturor departamentelor, pe lângă solicitările din mediul academic, te poți înscrie în mai multe. Totuși, în final va conta opinia coordonatorilor respectivi, care știu cel mai bine ce sarcini există în departament și cum trebuie să le distribuie eficient.

Dacă devin membru în cadrul unui departament, va trebui să mă implic ca voluntar și la workshopuri?

Nu, nu este obligatoriu în toate cazurile - pot exista totuși anumite excepții în unele filiale, și în cazul câtorva departamente. Mulți dintre membrii noștri din departamente se ocupă doar de această latură, așa cum mulți traineri nu sunt membri de departament. Depinde de ce te pasionează mai mult, cele două nefiind condiționate reciproc de cele mai multe ori.

Participarea la workshopuri

Câte refuzuri pot acumula înainte de a fi acceptat ca participant? Dar ca observator?

Conform criteriilor de acordare a priorității pentru acceptarea la un workshop, este posibil să fii refuzat la primele tale înscrieri ca participant sau voluntar. Aceste situații apar din dorința noastră de a menține anumite standarde în desfășurarea workshopurilor, motiv pentru care limităm numărul participanților pentru a evita suprasaturarea acestora și a asigura atenția cuvenită fiecărui student pentru deprinderea abilităților practice.

De ce pot primi statusul „Retras“ după înscrierea la un workshop?

Acest status poate fi primit în urma următoarelor situații:
• menționarea faptului că vreți să fiți refuzați, întrucât nu considerăm că aceasta este o motivație adecvată pentru înscrierea la o activitate de tip workshop;
• neeligibilitatea:
- studenții care se înscriu ca participanți, absolvind anterior o altă ediție a aceluiași tip de workshop;
- studenții care se înscriu ca traineri, deși nu au fost promovați;
- studenții care se înscriu ca observator/trainer, deși nu au absolvit acel tip de workshop ca participant;
- studenții care se înscriu ca participanți la workshop, deși nu sunt compatibili ca adresabilitate în funcție de anul de studiu.

Ce fac dacă nu mai pot să ajung la un workshop? Mi se vor returna banii în cazul în care deja am achitat taxa?

Dacă nu mai poți ajunge, vei anunța coordonatorii workshopului, iar trezorierul îți va restitui suma achitată. Acest lucru nu îți garantează, totuși, prioritate la următoarele ediții ale workshopului.

Am fost la workshop, dar nu am reținut toate informațiile prezentate - aș putea primi prezentările?

Bagajul pe care îl dobândește fiecare participant în contextul workshopului, din interacțiunea cu trainerul și observatorul, este de fapt ceea ce dorim prin activitățile noastre. Pe lângă faptul că, în general, participanții pleacă de la workshop cu mai multe cunoștințe decât realizează pe moment, prezentările noastre au mai mult scop orientativ, pentru cel care susține în față discursul, conținând o selecție destul de riguroasă de noțiuni.

/***/