Mergi la conţinutul principal

Activitati stiintifice

Categorii proiect:
Abreviere:
SDS

Domeniul chirurgical acoperă o multitudine de tehnici pentru fiecare patologie. Există multiple argumente pro și contra pentru fiecare dintre ele, astfel, nu există o operație perfectă, doar cea mai bună opțiune pentru fiecare pacient. Ca doctor, una dintre cele mai importante abilități pe care le poți avea este de a-ți ghida pacienții către tratamentul potrivit nevoilor lor. Pentru a putea face asta, e nevoie ca un doctor să inspire încredere, să ofere argumente convingătoare pentru alegerea făcută și să prezinte totul pe cât de clar posibil într-un timp limitat. Chiar dacă aceste calități par a face parte mai mult din arsenalul unui orator, acestea sunt esențiale activității de zi cu zi ale unui medic bun.

Sesiunile de Dezbatere Științifică își propun să antreneze aceste abilități printr-o serie de dezbateri pe teme chirurgicale în care participanții să aibă ocazia de a gândi și dezvolta argumente pentru a convinge publicul și membrii juriului. Aceste Sesiuni sunt benefice și studenților ce audiază pentru a-i pregăti pentru congresele internaționale unde formatul de “panel” pe diverse teme chirugicale ia locul clasicelor conferințe. Totodată, sunt un bun exerciţiu pentru studenţii care îşi doresc să participe cu o lucrare în cadrul competițiilor științifice oferindu-le șansa să-și dezvolte abilitățile de vorbit în public.

Tematica:

Tematica este specifică fiecărei Sesiuni de Dezbatere Științifică, aparţine sferei chirurgicale, este aleasă de coordonatorii Departamentului Ştiinţific şi variază de la o ediție la alta. În general se vor dezbate fie:

  1. Tehnica A versus Tehnica B
  2. Tehnica C: Pros versus Cons;
Metodologie:

În cadrul acestor întâlniri participaţii activi se înscriu în echipă (câte 2 în fiecare echipă) cu un abstract comun în care se va susține pe scurt o argumentare a cazului echipei. După ce sunt anunțați cei ce vor avea ocazia să-și susțină cazul, coordonatorul SDS va lua legătura cu ei pentru a le pune la dispoziție toate materialel necesare organizării şi ordonării conţinutului astfel încât formatul prezentării să corespundă cu cel al prezentărilor susţinute de către medici în cadrul Congreselor Nationale si Internaţionale.

La începutul sesiunii, un voluntar al departamentului de Științific va prezenta status quo – detalii despre patologia pe care o tratează tehnica/ tehnicile dezbătute și va prezenta tehnica pe scurt. Participanții vor lua cuvântul pe rând, participanții celor 2 echipe: A și B vor vorbi în ordinea A-B-A-B; Prezentările orale vor fi acompaniate de un material grafic în format .ppt/ .pptx pentru a ilustra și prezenta mai bine informația. La sfârşitul tuturor prezentărilor, participanţii activi primesc un feedback constructiv din partea medicilor care audiază, se pot pune întrebări şi realiza discuţii în jurul subiectelor prezentate, sunt alese cele mai bune lucrări de către public împreuna cu medicii din juriu, iar câştigătorii sunt răsplătiţi cum se cuvine pentru efortul depus. Partcipanţii pasivi au ocazia de a audia lucrările colegilor studenţi sau doctorilor şi de a participa la discuţii.

Categorii proiect:
Abreviere:
MESPES

Societatea Studențească de Chirurgie din România are oportunitatea de a participa activ în organizarea evenimentelor din cadrul congresului anual al Societății de Chirurgie Laparoscopică Pediatrică, adresându-se studenților interesați de ultimele progrese în domeniul chirurgiei pediatrice.

Tematica:

Chirurgie laparoscopică pediatrică, Chirurgie minim-invazivă

Metodologie:

În cadrul evenimentului de tip Masterclass, studenții pot participa pasiv la sesiunile de comunicări științifice în cadrul cărora se vor dezbate și discuta ultimele progrese în cadrul procedurilor minim-invazive din chirurgia laparoscopică pediatrică.

Categorii proiect:
Abreviere:
CRSPLS

Societatea Studențească de Chirurgie din România are oportunitatea de a participa activ în organizarea congresului anual al Societății de Chirurgie Laparoscopică Pediatrică, adresându-se studenților interesați de ultimele progrese în domeniul chirurgiei pediatrice, care pot participa atât activ, cât și pasiv, la programul evenimentului.

Tematica:

Chirurgie laparoscopică pediatrică, Chirurgie minim-invazivă

Metodologie:

În cadrul congresului, se vor desfășura 4 conferințe de tip Key-Note, participanții având ocazia să descopere performanțele și inovațiile realizate la nivel mondial în procedurile minim-invazive din domeniul chirurgiei pediatrice, prin prisma experienței unor profesioniști atât pe plan național, cât și european. Acestea vor fi completate de 4 sesiuni de comunicări științifice, dintre care prima este dedicată studenților, următoarele trei medicilor. În cadrul sesiunii, studenții au oportunitatea de a prezenta lucrări care să corespundă tematicii evenimentului.

Abreviere:
FSAD

Scopul acestui workshop este de a oferi studenților la medicină posibilitatea de a se familiariza cu realizarea disecției anumitor organe și, totodată, de a aprofunda anatomia acestora.

Tematica:

Parte teoretică

  • Prezentare introductivă (instrumentar, tehnici generale de disecție)
  • Anatomia organelor abordate

Parte practică

  • Disecția anatomică a organelor abordate

Organele abordate vor fi menționate în tematica fiecărei ediții, având posibilitatea de a varia de la o ediție la alta.

Metodologie:

Workshopul are o componentă teoretică susținută de către un instructor, sub forma unor prezentări Powerpoint bogat ilustrate, și o importantă componentă practică, constând în succesiuni de demonstraţii realizate de instructorul principal, ale cărui indicaţii vor fi urmate pas cu pas de către cursanţi la mesele de lucru.

Categorii proiect:
Abreviere:
SCS

Sunt ocazia perfectă pentru cei care doresc să se afirme şi să îşi asigure ascensiunea spre o carieră de excepţie. Fie că studenţii medicinişti sunt înclinaţi către specialităţi chirurgicale, medicale sau către mediul academic universitar, deţin abiliăţi oratorice sau pur şi simplu doresc să se autodepăşească, Sesiunile de Comunicări Ştiinţifice sunt prilejul ideal de dezvoltare pentru a deveni un medic complet. În ce constau aceste întâlniri? Ele sunt activităţi desfăşurate în cadrul SSCR ce au ca scop familiarizarea studenţilor cu realizarea prezentărilor de studii clinice, tehnici chirurgicale şi cazuri clinice aparte, interesante. Totodata sunt un bun exerciţiu pentru studenţii care îşi doresc să participe la congrese naţionale şi internaţionale, simpozioane şi chiar să publice articole în reviste de specialitate. 

Tematica:

Tematica este specifică fiecărei Sesiuni de Comunicări Ştiinţifice, aparţine sferei chirurgicale, este aleasă de coordonatorii Departamentului Ştiinţific şi variază de la o lună la alta.

Metodologie:

În cadrul acestor întâlniri participaţii activi susţin prezentări ale unor cazurilor/studii întâlnite în timpul practicii de vară sau în timpul stagiilor din timpul anului universitar. Fiecare participant doritor să prezinte va fi îndrumat personal şi va primi materialele necesare organizării şi ordonării conţinutului astfel încât formatul prezentării să corespundă cu cel al prezentărilor susţinute de către  medici în cadrul Congreselor Nationale si Internţionale. La sfârşitul tuturor prezentărilor, participanţii activi primesc un feedback constructiv din partea medicilor care audiază, se pot pune întrebări şi realiza discuţii în jurul subiectelor prezentate, sunt alese cele mai bune lucrări de către public împreuna cu medicii din juriu, iar câştigătorii sunt răsplătiţi cum se cuvine pentru efortul depus. Partcipanţii pasivi au ocazia de a audia lucrările colegilor studenţi sau doctorilor şi de a participa la discuţii. De asemenea, toţi participanţii activi la Sesiunile de Comunicări au ulterior posibilitatea publicării articolelor făcute pe tema prezentărilor în revista Journal of Surgical Sciences. 

Tematica:

-

Metodologie:

-

Abreviere:
WSC
Tematica:

Conferința medicală îşi propune aprofundarea cunoştiințelor tuturor studenților medicinişti la nivel național, într-un număr de 50 de persoane, vizând următoarea tematică:
•Ziua 1 - Eveniment de deschidere şi noțiuni de salvare montană promovate atât teoretic, cât şi practic;
•Ziua 2 - Conferința medicală de tip Masterclass, urmată de seara socială
•Ziua 3 - Concurs de cazuri clinice din diverse domenii medicale şi evenimentul de închidere

Metodologie:

SSCR Craiova, în colaborare cu Prof. Univ. Dr. Ciurea Marius și echipa Salvamont Gorj, invită toți studenții, indiferent de anul de studiu, să participe la Winter Surgery Conference, un proiect național deosebit și îndrăzneț, care include o parte teoretică, prin cursurile de tip Masterclass, cât și o parte practică, realizată împreună cu echipa Salvamont Gorj şi prin concursul de cazuri clinice care combină atât ideea teoretică medicală, cât şi aplicabilitarea acestor noțiuni în mod practic. Locația este reprezentată de stațiunea Rânca, un centru turistic care dispune de mai multe pârtii de schi, locații care ne permit desfăşurarea activităților împreună cu echipa de Salvamont. În cadrul acestei conferințe dorim să includem în cadrul prezentărilor toate ramurile chirurgicale pentru a realiza diversitate și pentru a crea un spațiu de dezbateri și discuții între studenți și cadrele medicale prezente.

Abreviere:
SNA

Scopul evenimentului este aprofundarea notiunilor de neuroanatomie pe intelesul fiecarui student intr-o maniera atragatoare, accesibila si interactiva si totodata prezentarea aplicatiilor clinice ale neuroanatomiei.

Tematica:

Introducere in neuroanatomie- de la neuron la hipocamp si sistemul limbicOrganizarea sistemului nervos centralPrezentarea SNC in 3DAnatomia sectionala SNC (proiectia video a feliilor “live”)Simularea seminarului SNC (felii de creier)Corectarea interactiva a lucrarilor si discutarea sectiunilor

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentari bogat ilustrate. Participantii au ocazia de a viziona sectionarea live a creierului. La finalul evenimentului se va simula examenul SNC (de felii).

Categorii proiect:
Abreviere:
MFSP

MFSP își propune utilizarea directă a informațiilor prezentate teoretic, cu scopul realizării, în cadrul WS, a unei lucrări științifice corecte și complete. La finalul WS fiecare participant va fi lucrat pe o temă aleasă încă din prima zi, ca la sfârșit să realizeze o lucrare corectă și completă demnă de a fi prezentată ulterior, aceasta fiind însoțită și de cunoștintele generale acumulate.

Tematica:

Parte teoretică● Documentația;● Tipuri de lucrări științifice;● Realizarea unui rezumat;● Realizarea unui poster științific;● Realizarea unei prezentări powerpoint;Parte practică● Utilizarea motoarelor de căutare specializate;● Colectarea, citarea articolelor științifice;● Alcătuirea unui abstract;● Alcătuirea unui poster științific;● Alcătuirea unei prezentări powerpoint;● Prezentarea orală a lucrării;

Metodologie:

În cadrul acestui workshop sunt prezentate noțiuni de bază în cercetarea științifică începând cu partea de documentare, găsirea unui titlu potrivit lucrării, realizarea rezumatului, până la aducerea la forma finală și anume posterul, respectiv prezentarea Powerpoint.Cursanții se vor familiariza cu principiile realizării unei lucrări științifice, având ca punct de plecare informațiile teoretice primite la începutul fiecărei zile de WS și lucrând în primă instanță pe baza unor exemple pozitive și negative oferite în timpul prezentărilor, urmând ca redactarea propriu-zisă să fie făcută sub atenta observație a trainerilor.