Mergi la conţinutul principal

Despre noi

CINE SUNTEM?

Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR) este o organizație non-guvernamentală înfiinţată în anul 2004, la București, cu scopul de de a dezvolta metode de pregătire practică a studenților din centrele universitare medicale din România și de a oferi o experienţă hands-on de învăţare, prin intermediul workshopurilor și al evenimentelor științifice organizate pe diverse teme chirurgicale. Se urmărește evoluţia şcolii româneşti de chirurgie, prin încurajarea rezultatelor de marcă şi prin formarea unor generaţii de chirurgi de o calitate excepţională din punct de vedere profesional și uman.

STRUCTURĂ

Pe parcursul timpului, datorită succesului și eficienței activităților din București, solicitările studenților din celelalte centre universitare din România au dus la extinderea Societății la nivel național, prin deschiderea altor 10 filiale:

1. București (filiala-mamă)

   Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

2. Braşov

   Universitatea „Transilvania”

3. Cluj-Napoca

   Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”

4. Constanța

   Universitatea „Ovidius”

5. Craiova

   Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

6. Galați

   Universitatea „Dunărea de Jos”

7. Iași

   Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”

8. Oradea

   Universitatea din Oradea

9. Sibiu

   Universitatea „Lucian Blaga”

10. Târgu Mureș

   Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș

11. Timișoara

   Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”

PROIECTELE SSCR

WOKSHOPURI

Organizarea workshopurilor cu temă chirurgicală reprezintă principala activitate SSCR, desfășurată pe întreg parcursul anului universitar. Aceste workshopuri sunt adresate preponderent studenților la Facultatea de Medicină (de la Modulul de Limbă Română, de Limbă Engleză sau de Limbă Franceză), dar există și proiecte destinate studenților la Facultatea de Medicină Dentară, respectiv medicilor rezidenți. Ele cuprind întotdeauna o parte teoretică și o parte practică.

Există trei tipuri de workshopuri:

  1. Workshopuri elementare: noțiuni chirurgicale de bază;
  2. Workshopuri specializate: noțiuni particularizate în funcție de specialitatea chirurgicală;
  3. mini-Workshopuri: workshopuri elementare și specializate cu tematică restrânsă, cu durată de o zi, desfășurate în cadrul unor proiecte (congrese, simpozioane, tabere etc.).
SESIUNI DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE

Sesiunile de Comunicări Științifice reprezintă o serie de activităţi ce au ca scop familiarizarea studenţilor cu scrierea și prezentarea unei lucrări științifice (studii clinice, cazuri clinice particulare sau tehnici chirurgicale).  Astfel, se constituie într-un bun exerciţiu pentru cei care îşi doresc să participe la congrese naţionale şi internaţionale, să profeseze în mediul academic sau să își exerseze abilitățile oratorice.

Ele sunt organizate sub forma unor întruniri periodice, cu participanți activi și pasivi, respectiv cu un juriu format din medici. Există o tematică specifică fiecărei Sesiuni de Comunicări Ştiinţifice, care variază de la o sesiune la alta, acoperind, pe parcursul anului universitar, întreaga sferă chirurgicală. Se încurajează redactarea lucrării în format PowerPoint, precum și susținerea orală a acesteia, iar finalul prezentării este însoțit de întrebări din partea juriului și a colegilor.

CONGRESE/CONFERINȚE

De asemenea, SSCR organizează o serie de activități de anvergură, sub formă de conferințe, congrese sau simpozioane, deja cu tradiție și răsunet în mediul academic. Fiecare astfel de proiect este specific filialei care l-a inițiat, având caracter național sau internațional, o paletă variată de evenimente științifice și un brand propriu, fără a se îndepărta de sub umbrela SSCR și urmărind, în permanență, aceleași valori și aceeași misiune.

TABERE

Anual, SSCR organizează o serie de tabere cu tematică bine-precizată, care își propun să aducă studenții mai aproape de un nivel profesional de pregătire într-o anumită ramură chirurgicală sau conexă. Acestea se desfășoară la nivel național sau internațional și reunesc participanți, traineri și experți din domeniul medical, constituind un eveniment productiv, care îmbină utilitatea învățării hands-on cu activități de relaxare specifice vacanțelor.

MY FIRST SCIENTIFIC PRESENTATION

Printre activitățile de natură științifică se numără și workshopurile „My First Scienfitic Presentation” și „Be a Scientific Trainer”, ce își propun instruirea participanților, respectiv a trainerilor în scopul elaborării corecte a unei lucrări științifice – abilitate esențială în viața profesională a unui medic.

SIMULĂRILE EXAMENULUI DE REZIDENȚIAT

SSCR organizează, la nivel național, Simulări ale Examenului de Rezidențiat, într-un context foarte similar cu cel al concursului propriu-zis, în scopul verificării cunoștințelor acumulate, dar și al familiarizării studenților din an terminal cu atmosfera de examen. În acest sens, există două tipuri de proiect: 

  1. Primul este reprezentat de Simulările Săptămânale ale Examenului de Rezidențiat, desfășurate pe parcursul a patru săptămâni, care testează, fragmentat, câte două-patru capitole din bibliografia oficială, astfel încât viitorii candidați să poată parcurge materia progresiv, iar simularea finală să fie sub forma unei recapitulări.
  2. Cel de-al doilea este constituit de Simularea Națională a Examenului de Rezidențiat, desfășurată simultan în toate filialele SSCR care au adoptat proiectul. Sunt simulate toate condițiile concursului pe care candidații urmează să îl susțină.