Evenimentele neprevăzute fac parte din viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Ideal, orice persoană (mai ales un medic) ar trebui să fie pregătită pentru a le face față, astfel încât, în situații critice, în momentele limită, când un gest, o decizie poate face diferența dintre viață și moarte, să fie pregătită să recunoască urgența si să intervină prompt și corect. Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare Cluj (SMURD Cluj) împreună cu Societatea Studențească de Chirurgie din România - Filiala Cluj (SSCR) organizează cea de-a treia ediție a școlii de vară de la Arieșeni – Emergency Medicine Summer School (EMSS). Tabară este destinată studențiilor facultăților de medicină din Cluj și din celelalte centre universitare din țară și are ca obiectiv pregătirea viitorilor medici pentru gestionarea situațiilor de urgență. Intenția organizatorilor este de a completa pregătirea teoretică studenților medicinisti și dezvoltarea unor abilități practice utile în cazuri critice.
Ca şi obiective EMSS işi propune promovarea în toate centrele universitare medicale din ţară şi selectarea a unui numar de participanţi care să cunoască şi să respecte scopul şi obiectivele acestui proiect. EMSS are ca obiectiv instruirea participantilor vizând: • Evaluarea iniţială a zonei în care se află pacientul traumatizat• Evaluarea primară şi secundară a pacientului• Managementul căilor aeriene• Noţiuni legate de şoc• Evaluarea şi managementul traumatismelor cranio-cerebrale, spinale, toracice, abdomino-pelvine şi ale membrelor• Evaluarea şi managementul leziunilor de părţi moi• Suportul vital de bază în traumă şi în situaţii speciale• Noţiuni teoretice despre asepsie si antisepsie, instrumentarul chirurgical, tehnici de efectuare a nodurilor chirurgicale, tehnici de efectuare a diferitelor suturi chirurgicale• Ultrasonografia in urgenţele medico-chirurgicale si urgente montane
Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentari bogat illustrate sustinute de catre instructori SSCR, paramedici SMURD si medici rezidenti si specialisti. Fiecare participant beneficiaza de instrumentar chirurgical si materiale de pregatire puse la dispozitie de catre organizatori. Partea practică va fi susţinută şi incurajată, astfel incât fiecare student să execute toate manoperele, de baza si avansate, efectueate în prespital si unitatea de primire urgenţe (UPU). Manoperele se efectueaza pe manechine profesioniste. Atelierele practice include si ecografia de urgenta FAST. Exerciţiile de simulăre, susţinute logistic de către ambulanţele SMURD şi autospecialele de descarcerare ale Serviciului de Pompieri, creaza un mediu de invatare apropiat de realitate.