Workshopul “Tehnici Chirurgicale de Bază” are ca scop prezentarea unor noțiuni introductive în domeniul chirurgical, utile studenților la Medicină din anii 4 și 5, în vederea suplinirii activități didactice desfășurate în mediul online prin dobândirea unor noțiuni teoretice și practice. Cursul cuprinde elemente introductive în realizarea celor mai întâlnite noduri și suturi.
Tematica:
Partea teoretică
Noțiuni introductive de noduri
Noțiuni introductive de suturi
Partea practică
Noduri:
Nodul pătrat
Nodul chirurgical
Nodul pe instrument
Suturi:
Simplă discontinuă
Blair-Donati
Surjet
Evaluare
Metodologie:
Workshopul se adresează studenților de anul 4 sau 5 de la Facultatea de Medicină şi este compus dintr-o parte teoretică şi una practică. Toate prezentările teoretice sunt însoţite de demonstraţii practice susținute de către studenți. La acest workshop se vor folosi materiale non-biologice (mulaje de silicon) în vederea realizării tehnicilor propuse. Workshopul va cuprinde la final o evaluare a abilităților practice deprinse de participanți, datele obținute urmând a fi folosite în realizarea unui studiu educațional.
Surgery Summer Camp are scopul de a oferi studentilor la medicina din toate centrele universitare posibilitatea de a dobandi abilitati chirurgicale de baza intr-o maniera profesionala, neincalcand niciun principiu de ordin etic si de a-si testa aptitudinile necesare unei eventuale cariere in chirurgie.In acelasi timp se doreste crearea unei atmosfere relaxate, dar orientata spre perfomanta, care sa ajute la indeplinirea scopurilor educationale si in care studentii medicinisti sa cunoasca alti colegi din centre universitare din toata tara si din strainatate, sa lucreze in echipa si sa puna bazele unor prietenii care sa duca la viitoare colaborari in realizarea unor proiecte nationale.
Tematica:
Masuri de asepsie si antisepsieInstrumentarul chirurgicalNoduri chirurgicaleNotiuni de managementul plagiiTipuri de suturiBandaje si pansamenteAnastomoze intestinaleAnastomoze vasculareNotiuni de laparoscopieNotiuni de chirurgie plasticaProceduri chirugicale specifice chirurgiei plastice (grefe si lambouri)
Metodologie:
Cursurile teoretice se desfasoara sub forma unor prezentari interactive bogat ilustrate si explicate. Fiecare participant are propria masa de lucru si beneficiaza de instrumentar chirurgical si materiale de pregatire puse la dispozitie de catre organizatori.Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de catre instructori si proiectate in timp real odata cu explicatiile acestora. Participantii vor reproduce apoi fiecare manevra sub indrumarea instructorilor asistenti, insistandu-se pana ce acestea sunt deprinse.La finalul cursului practic participantii sustin un test practic de evaluare in urma caruia obtin un punctaj. Acest punctaj, desi important pentru organizatori pentru a testa eficacitatea cursului, este pur informativ si nu este trecut pe diploma de participare.
SSCR's Knots&Sutures, an already classic surgical workshop, is great for beginners! If you know nothing about surgery, this is where you should start. You will become familiar with the main surgical instruments, learn how to manage a surgical wound and practice elementary surgical procedures such as knots, incisions and several types of sutures.
Scopul acestui workshop este de a oferi studentilor la medicina din anii preclinici posibilitatea de a se familiariza cu instrumentarul chirurgical, de a invata in mod corect efectuarea a unui nod chirurgical, proceduri chirurgicale elementare (incizii, suturi),notiuni de managementul plăgii, totul intr-o maniera profesionista.
Tematica:
masuri de asepsie si antisepsie instrumentarul chirurgical de baza noduri chirurgicale notiuni de management al plagii hemostaza tipuri de suturi bandaje
Metodologie:
Workshopul are o componenta teoretica sustinuta de catre echipa de studenti, organizatori sub forma unor prezentari Powerpoint, bogat ilustrate si o importanta componenta practica constând în succesiuni de demonstraţii realizate de instructorul principal ale cărui indicaţii vor fi urmate pas cu pas de către cursanţi la mesele de lucru. La finele cursului practic participantii sustin un test practic de evaluare in urma caruia obtin un punctaj. Acest punctaj, desi important pentru organizatori pentru a testa eficacitatea cursului, este pur informativ si nu este trecut pe diploma de participare
Scopul acestui workshop este de a oferi tinerilor medici oportunitatea de a deprinde si exersa manevre chirurgicale de baza.
Tematica:
Masuri de asepsie si antisepsie
Instrumentar chirurgical
Noduri chirurgicale
Suturi
Anastomoze intestinale
Anastomoze vasculare
Metodologie:
Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentari bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masa de lucru si beneficiaza de instrumentar chirurgical si materiale de pregatire puse la dispozitie de catre organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de catre instructori si proiectate in timp real odata cu explicatiile acestora. Participantii vor reproduce apoi fiecare manevra sub indrumarea instructorilor asistenti, insistandu-se pana ce acestea sunt deprinse. La finalul cursului practic participantii sustin un test practic ce urmareste recapitularea notiunilor invatate.
Scopul acestui workshop este de a oferi studentilor posibilitatea de a-si imbunatati gesturile si manevrele chirurgicale, precum si imbogatirea cunostintelor teoretice.
Tematica:
Toracocenteza Paracenteza Drenaj Sondaj nazogastric Sondaj uretrovezical Tușeu rectal Tușeu vaginal Chirurgie digestivă (pe intestin de porc: anastomoze T-T, T-L, disecție pedicul vascular) Chirurgie vasculară (pe aorta de porc: anastomoze T-T, T-L, patch)
Metodologie:
Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentari bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masa de lucru si beneficiaza de instrumentar chirurgical si materiale de pregatire puse la dispozitie de catre organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de catre instructori si proiectate in timp real odata cu explicatiile acestora. Participantii vor reproduce apoi fiecare manevra sub indrumarea instructorilor asistenti, insistandu-se pana ce acestea sunt deprinse. La finanul cursului practic participantii sustin un test practic de evaluare in urma caruia obtin un punctaj. Acest punctaj, desi important pentru organizatori, pentru a testa eficacitatea cursului, este pur informativ si nu este trecut pe diploma de participare.