Mergi la conţinutul principal

Microchirurgie

Metodologie:

Cursul cuprinde atât o parte teoretică cât și una practică. Partea teoretică se va desfășura sub forma unor prezentări bogat ilustrate și interactive. Prezentările vor fi susținute de către membrii SSCR și vor aborda noțiuni despre microscopul operator, instrumentarul specific utilizat și tehnicile de bază în microchirurgie.Conceptul workshopului constă în exerciții cu grad diferit de dificultate, pentru ca participanții să se familiarizeze cu instrumentarul specific, dar și cu perspectiva oferită de magnificația microscopului .Partea practică cuprinde o varietate de exerciții de dexteritate menite să realizeze acomodarea participanților la lucrul prin ocularele microscopului - material non-biologic (tifon). Apoi participanții vor exersa suturi și noduri microchirurgicale pe mănușa de latex (discul Sun-Lee).

Abreviere:
BSM

Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor/rezidenților interesaţi să intre în contact cu microchirurgia, deprinzându-și și verificându-și în același timp dexteritatea, coordonarea ochi-mână, acuitatea vizuală. Participanții se vor familiariza cu aplicațiile microchirurgiei, restricțiile și dezavantajele acesteia, contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.

Tematica:

Parte teoretică● Noțiuni de microchirurgie;● Instrumentarul specific microchirurgiei (exemple, clasificare, manevrare, grija față de instrumente);● Indicații, contraindicații, tendințe actuale referitoare la utilitatea microscopului operator;● Noțiuni de manevrare a țesuturilor sub microscopul operator;● Noduri sub microscopul operator;● Suturi sub microscopul operator;● Arteriorafie sub microscopul operator;● Noțiuni de anatomie și disecție sub microscopul operator;● Noțiuni de hemostază sub microscopul operator;Parte practică (sub microscopul operator)● Noduri și suturi pe mănușă de latex;● Noduri și suturi pe petală de crizantemă albă;● Noduri și suturi pe frunză;● Suturi vasculare pe pulpă de găină / șobolan Wistar / suturi pe ochi de porc;● Sutură de închidere plan cu plan;

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare 2 participanți beneficiază de câte o stație de lucru reprezentată de un microscop operator, un set complet de instrumente de microchirurgie și material sintetic/biologic puse la dispoziție de către organizatori, precum și de pregătirea instructorilor. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de către instructori și proiectate în timp real odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce apoi fiecare manevra sub îndrumarea instructorilor asistenți, insistându-se până ce acestea sunt deprinse.

Abreviere:
BSEM

Fiecare pas înainte făcut în medicină se datorează cercetărilor extensive realizate în centre specializate. În ultimii 100 de ani, cercetarea experimentală a permis studierea în detaliu a fenomenelor care se petrec atunci cand organismul este supus unor intervenţii chirurgicale iar asocierea acesteia cu microchirurgia a dus la întelegerea motivului pentru care anumite proceduri (reimplantări, lambouri etc) eşuează. Scopul acestui workshop este de a aduce în atenţia studentului medicinist această ramură a medicinii, oferind posibilitatea ulerioară de finanţare a proiectelor de cercetare experimentală.

Tematica:

Parte teoretică● Noțiuni de bază în microchirurgie;● Instrumentarul specific microchirurgiei (exemple, clasificare, manevrare, grija față de instrumente);● Elemente de anatomie pentru principalele animale utilizate în cadrul modelelor experimentale;● Tehnica efectuării anesteziei;● Metode de administrare a agenților farmacologici;● Metode de prelevare a probelor biologice;● Întreținerea și monitorizarea animalelor de experiență;● Noțiuni de manevrare a țesuturilor sub microscopul operator;● Noduri sub microscopul operator;● Suturi sub microscopul operator;● Arteriorafie și neurorafie sub microscopul operator;Parte practică (sub microscopul operator)● Noduri și suturi pe tifon și alte modele de practică;● Suturi vasculare pe pulpă de găină;● Disecție și abord chirurgical experimental pe șobolan Wistar viu, sub anestezie generală;● Arteriorafie pe șobnolan Wistar viu, sub anestezie / alte materiale biologice.● Neurorafie pe șobnolan Wistar viu, sub anestezie / alte materiale biologice.

Metodologie:

Workshopul se adresează unui număr de 12 de participanţi şi este compus dintr-o parte teoretică şi una practică. Complexitatea tehnicilor prezentate creşte, de la exerciţii pe tifon până la realizarea de anastomoze vasculare şi nervoase pe șobolan Wistar viu, sub anestezie generală. Toate prezentările teoretice sunt însoţite de demonstraţii practice, filmate şi redate în timp real pe un panou de proiecție. Materialele biologice utilizate includ: picioare de găină, şoricei, iepuri, cobai, şobolani Wistar.