Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor interesaţi să intre în contact cu chirurgia pediatrică, contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.
Tematica:
Parte teoretică
Malformații congenitale;
Indicațiile chirurgiei pediatrice;
Particularitățile chirurgiei pediatrice;
Tehnicile chirurgicale utilizate în chirurgia pediatrică;
Anatomia chirurgicală a aparatului digestiv. Particularități;
Anatomia chirurgicală a aparatului urinar. Particularități;
Particularități ale dezvoltării sistemului osos;
Managementul chirurgical al diferitelor malformații congenitale la nou născut, sugar și copil;
Parte practică
Reimplantare vezico-ureterală;
Atrezie de esofag – Anastomoze termino-terminale esofagiene
Rezecție diverticul Meckel și anastomoză termino-terminală
Tratamentul piciorului strâmb congenital prin metoda Ponseti
Metodologie:
Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru și beneficiază de instrumentar chirurgical și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de către instructori și proiectate în timp real odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce apoi fiecare manevra sub îndrumarea instructorilor asistenți, insistându-se până ce acestea sunt deprinse.
Scopul acestui workshop este de a oferi studenților/ rezidenților un prim contact cu chirurgia oftalmologică. Cursanții vor avea ocazia să deprindă cunoștințe teoretice, dar și să își dezvolte sau verifice abilitățile practice, exersând diferite manevre chirurgicale specifice acestei ramuri chirurgicale: incizii, noduri, suturi.
Tematica:
Partea teoretică
• Elemente de anatomie a ochiului
• Introducere în chirurgia oftalmologică
• Instrumentarul specific
• Managementul traumatismelor oculare
Partea practică
• Incizii oculare
• Noduri
• Suturi: (cu fire separate, sutură în X, suturi neastigmatogene, suturi conjunctivale, etc)
Metodologie:
Workshopul se adresează în primul rând rezidenților din specialitatea Oftalmologie, dar și studentilor care sunt interesați de aceasta. Cursanții se vor acomoda cu noțiuni de microchirurgie și își vor exersa dexteritatea la microscop, lucrând cu instrumentar specific. Prezentările teoretice vor fi susținute de o echipă de medici oftalmologi, urmând ca aceștia să ghideze participanții la mesele de lucru. La acest workshop se vor folosi materiale biologice (ochi de animal) în vederea realizării tehnicilor propuse.
Scopul principal al acestui curs este de a expune studenților și medicilor rezidenți condițiile necesare la nivelul blocului operator, instrumentarul necesar pentru intervențiile laparoscopice în urologie, indicații și contraindicații ale acestor proceduri, pregătire preoperatorie și urmărire postoperatorie a pacienților, tehnici chirurgicale diverse pliate pe necesitatea pacientului, toate cele mai sus menționate formând fundația de bază ale unui tratament eficient, precum și deprinderea prin exercițiu practic de orientare în câmpul laparoscopic pe simulatoare, exersând pe kit-uri de training laparoscopic și cu material biologic.
Tematica:
Parte teoretică:
Principiile chirurgiei laparoscopice
Descrierea instrumentarului laparoscopic
Pregătirea preoperatorie a pacientului
Chirurgia minim invaziva în patologia renală și suprarenală: căi de acces
Workshopul cuprinde atât o parte teoretică cât și una practică. Partea teoretică se va desfășura sub forma unor prezentări bogat ilustrate și interactive. Prezentările vor fi susținute de către medicii din echipa de organizare.
La acest workshop se vor folosi materiale biologice (rinichi cu pedicul renal porc; artera porc) și non-biologice (kit-uri de training laparoscopic). Vă rugăm să consultați metodologia ediției la care doriți să vă înscrieți ca participant. Conceptul workshopului constă în exerciții cu grad diferit de dificultate, pentru ca participanții să se familiarizeze cu echipamentele și instrumentarul specific.
This workshop will teach you the skills to perform some of the most frequent procedures in cardiovascular surgery, used to treat the congenital heart diseases, with a focus on the atrial septal defects. You will discuss the surgical approach of the heart, become familiar with the special instruments used in cardiovascular surgery; learn about extracorporeal circulation and the surgical treatment of the atrial septal defect. It is suitable for those interested in cardiovascular surgery and for those who want to have a hands-on experience in this surgical field.
Acest workshop va da posibilitatea rezidenților să deprindă tehnica și pașii operatori aferenți chirurgiei cataractei.
De asemenea, proiectul urmăreşte să creeze o atmosferă profesionistă dar relaxată de lucru, care să favorizeze îndeplinirea obiectivelor educaţionale şi în care rezidenții vor lua contact cu colegi din alte centre universitare medicale din ţară, vor lucra în echipă și vor lega colaborări, ceea ce va duce la îmbunătăţirea relaţiilor interuniversitare şi vor consolida bazele unor viitoare proiecte la nivel național.
Familiarizarea participanților cu lucrul sub microscopul operator;
Familiarizarea participanților cu instrumentarul, procedurile și particularitățiile chirurgiei cataractei;
Contactul participanților cu textura materialului de lucru (ochi porcin) și particularitățile tehnice ce țin de manipularea intraoperatorie a acestora, în cadrul manevrelor exersate hands-on;
Deprinderea unor abilități practice și teoretice de bază în domeniul tehnicii inciziilor corneene, a capsulorrhexis-ului, facoemulsificării cristalinului și aspirării acestuia, precum și a injectării cristalinelor artificiale în sacul restant;
Tematica:
Parte teoretică
Noțiuni de bază în chirurgia cataractei;
Pașii operatori;
Capsulorrhexis;
Instrumentarul specific cataractei
Aparatul de facoemulsificare;
Parte practică
Pregătirea câmpului operator;
Incizii corneene;
Stabilizarea camerei anterioare;
Capsulorrhexis;
Hidrodisecția și rotirea cristalinului;
Facoemulsificarea cristalinului;
Aspirația maselor cristaliniene restante;
Introducerea Intraocular Lens (IOL);
Aspirația vâscoelasticului;
Sigilarea inciziilor corneene.
Metodologie:
Workshopul se va desfășura pe durata a 2 zile. Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru, ce constă într-un microscop operator, machetă pentru simularea pacientului, instrumentar specific chirurgiei catractei și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori. De asemenea, participanții vor beneficia de un număr de aparate de facoemulsificare, pe care vor lucra de îndată ce ajung la acest pas operator. Instructorii vor supraveghea participanții pe durata workshopului și îi vor ajuta pe aceștia să efectueze cât mai corect procedurile chirurgicale.
This workshop will present the key principles behind oral and maxillofacialsurgery. You will discuss the surgical approach of oral pathology, learn the indications for surgery and perform some of the most frequent procedures yourself. It is suitable for those interested in oral and maxillofacial surgery and for those who want to have a hands-on experience in this field.
Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor interesaţi să se familiarizeze cu noțiunile introductive teoretice și tehnicile practice de bază actuale în chirurgia cardiacă, contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.
Tematica:
Parte teoretică
● Instrumentarul chirurgical general și specific chirurgiei cardiovasculare;
● Elemente de anatomie chirurgicală, fiziologie și histologie ale sistemului cardiovascular;
● Aborduri chirurgicale în chirurgia cardiovasculară;
● Patologia chirurgicală a valvei aortice;
● Patologie chirurgicală a valvei mitrale;
● Protezarea vasculară
● Protezarea valvulară;
● Tipuri de valve și indicațiile lor;
● Circulația extracorporeală;
● Defectul de sept atrial (DSA);
Parte practică
● Protezare de valvă aortică;
● Reparație DSA;
Metodologie:
Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru și beneficiază de instrumentar chirurgical și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori (cord de porc sau vacă, proteze valvulare și vasculare - Gore-Tex și PTFE). Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de către instructori și proiectate în timp real odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce apoi fiecare manevra sub îndrumarea instructorilor asistenți, insistându-se până ce acestea sunt deprinse.
Acest curs își propune să familiarizeze studenții din cadrul Facultăților de Medicină atât cu noțiuni introductive teoretice de chirurgie laparoscopică, dar mai ales practice. Aceștia vor putea să își testeze și să își exerseze manualitatea, respectiv îndemânarea efectuând exerciții pe simulatoare, utilizând atât materiale non-biologice cât și materiale biologice. Ca urmare, studenții vor putea să ia o decizie mai informată cu privire la o posibilă carieră care să aibă în vizor o specialitate chirurgicală și dacă această modalitate de abordare a chirurgiei le este potrivită.
Tematica:
Parte teoretică
● Introducere în laparoscopie;
● Instrumentarul laparoscopic;
● Pașii operatori în chirurgia laparoscopică;
● Orientarea spațială în chirurgia laparoscopică;
●Efectuarea gesturilor chirurgicale de bază în chirurgia laparoscopică (noduri intra/extracorporeale, suturi, disecție de organ)
Parte practică
● Exerciții de orientare spațială în chirurgia laparoscopică;
● Manevrarea instrumentelor laparoscopice
● Exersarea manualității prin efectuarea task-urilor specifice
● Efectuarea nodurilor intracorporeale în chirurgia laparoscopică;
● Efectuarea suturilor în chirurgia laparoscopică
Metodologie:
Cursul cuprinde atât o parte teoretică cât și una practică. Partea teoretică se va desfășura sub forma unor prezentări bogat ilustrate și interactive. Prezentările vor fi susținute de către membrii SSCR, dar și de către medicii implicați în realizarea cursului și vor aborda aparatura și instrumentarul specific utilizat, precum și noțiunile și tehnicile de bază în laparoscopie. Partea practică poate varia de la o ediție la alta, în funcție de disponibilitatea organizatorilor de a pune la dispoziție simulatoare, materiale non-biologice și biologice. De aceea vă rugăm să consultați metodologia ediției la care doriți să vă înscrieți ca participant.Conceptul workshopului constă în exerciții cu grad diferit de dificultate, pentru ca participanții să se familiarizeze cu instrumentarul specific, dar și cu orientarea în câmpul operator.
This workshop will present the key principles behind vascular surgery. You will become familiar with the special instruments used in vascular surgery, learn how to make an arteriotomy, arteriorrhaphy, perform vascular anastomoses and study the main indications for vascular surgery. It is suitable for those interested in vascular surgery, cardiovascular surgery and for those who want to have a hands-on experience in this surgical field.
This workshop will teach you the skills to perform some of the most frequent procedures in cardiovascular surgery, with a focus on heart valve surgery. You will discuss the surgical approach of the heart, become familiar with the special instruments used in cardiovascular surgery; learn about extracorporeal circulation and prosthetic heart valves and perform valve implantations yourself. It is suitable for those interested in cardiovascular surgery and for those who want to have a hands-on experience in this surgical field.