Mergi la conţinutul principal

Neurochirurgie

Abreviere:
NSC

Principalul scop al acestui curs este de a oferi studenților la medicină posibilitatea de a dobândi informații pe care nu le pot obține la un curs obișnuit și să intre în contact cu ramura chirurgicală a neurochirurgiei. De asemenea, cursanții au oportunitatea de a exersa partea practică a acestei specializări și de a-și testa abilitățile chirurgicale de bază, această activitate contribuind la o eventuală decizie de a urma o carieră in domeniu.

Tematica:

Ziua 1: 
Tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene (prezentare teoretică și parte practică pe simulator); 
Tratamentul endovascular al accidentului vascular cerebral tromboembolic (prezentare teoretică și parte practică pe simulator)

Ziua 2: 
Neuronavigație – parte teoretică; 
Neuronavigație – parte practică; 
Notiuni si tehnici de chirurgie spinală robotic asistată (Platforma robotica Mazor X si sistem imagistic intraoperator O-Arm)

Ziua 3: 
Practicarea unor tehnici chirurgicale utilizate în neurochirurgie: craniotomii, laminectomii, tehnica de drill

Metodologie:

Acest proiect se va realiza în colaborare cu Catedra de Neurochirurgie a Facultăţii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași. Fiecare modul va avea o componentă teoretică susţinută de către echipa de medici organizatori. Această componentă va fi completată cu o importantă parte practică, studenții exersându-și abilitățile de coordonare a mișcărilor lucrând atât pe 2 simulatoare, cât și prin practicarea unora din cele mai folosite tehnici în neurochirurgie, având, de asemenea acces la aparatura de ultimă generație din dotarea  Spitalului Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Abreviere:
BSNEVS

Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor interesaţi să se familiarizeze cu noțiunile teoretice și tehnicile practice de bază actuale în chirurgia neuroendovasculară, contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.

Tematica:

Parte teoretică● Introducere în neurochirurgie;● Indicațiile și contraindicațiile tratamentului endo-vascular;● Noțiuni de neuro-anatomie și anatomie vasculară cerebrală;● Tratamentul endo-vascular al anevrismelor intracraniene● Tratamentul endo-vascular al accidentului vascular cerebral trombo-embolic;Parte practică (Simulator)● Tratamentul endo-vascular al anevrismelor intracraniene;● Tratamentul endo-vascular al accidentului vascular cerebral trombo-embolic;

Metodologie:

Workshopul constă într-o componentă teoretică susținută de către instructorii implicați (doctori), sub forma unor prezentari Powerpoint, bogat ilustrate. De asemenea, workshopul se bazează ți pe o importantă componentă practică, aceasta constând în utilizarea unui simulator, participanții dezvoltându-și abilitățile necesare unei operații cu abord endovascular.

Abreviere:
BSN

Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor interesaţi să se familiarizeze cu noțiunile teoretice și tehnicile practice de bază actuale în neurochirurgie, contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.

Tematica:

Parte teoretică● Introducere în neurochirurgie;● Vascularizația cerebrală;● Imagistică cerebrală;● Instrumentarul specific neurochirurgiei;● Aborduri neurochirurgicale;● Tehnici de microchirurgie;Parte practică● Aborduri neurochirurgicale frontale;● Aborduri neurochirurgicale temporale;● Aborduri neurochirurgicale occipitale;

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt însoțite de prezentări bogat ilustrate. Pentru partea hands-on, studenții vor forma echipe de câte 3, urmând ca pe toată durata workshopului fiecare membru al echipei să deprindă, prin rotație, abilitățile necesare chirurgului principal, precum și ale chirurgului ce asistă operația. Tehnicile chirurgicale vor fi ilustrate de către instructori și proiectate în timp real odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce apoi fiecare manevră sub îndrumarea instructorilor, insistându-se până ce acestea sunt deprinse corect și complet.