Mergi la conţinutul principal

Obstetrica si Ginecologie

Abreviere:
BSOLG

Workshopul “Basic Skills in Obstetrics and Laparoscopic Gynaecology” are ca scop prezentarea unor noțiuni introductive a specialității de Obstetrică și Ginecologie studenților de la medicină, în vederea acumulării și dobândirii unor noțiuni teoretice și practice care să îi ajute pe cei interesați să înțeleagă mai bine atât abordarea obstetricii fiziologice/patologice, cât și a patologiei ginecologice. Cursul cuprinde elemente introductive în chirurgia laparoscopică ginecologică, aceasta fiind de actualitate în acest domeniu.

Tematica:

Partea teoretică

  1. Noțiuni introductive de obstetrică fiziologică
  2. Mecanismul nașterii și nașterea în diferite prezentații
  3. Operatia cezariana – tehnica chirurgicala 
  4. Cerclajul  colului uterin – tehnica, indicatii   
  5. Diagnosticul minim invaziv al afectiunilor fetale: Amniocenteza, Biopsia de vilozitati coriale, Cordoncenteza  
  6. Introducere în chirurgia laparoscopică
  7. Noțiuni de anatomie a aparatului genital feminin
  8. Examinarea ginecologică
  9. Sarcina ectopică tubară – tratament chirurgical laparoscopic
  10. Tehnici de anexectomie laparoscopică
  11. Sterilizarea chirurgicală

 

Partea practică (pe manechin sau pe material biologic)

  1. Examenul clinic obstetrical – practic pe manechin
    1.1. Pelvimetria externă și internă
    1.2. Manevrele Leopold
    1.3. Manevra Farabeuf
  2. Nașterea - practic pe manechin
    2.1. Perioadele și timpii nașterii
    2.2. Mecanismul nașterii în prezentație craniană flectată
    2.3. Asistența nașterii în prezentație craniană flectată
    2.4. Mecanismul nașterii în prezentație pelviană
    2.5. Asistența nașterii în prezentație pelviană – manevra Bracht, manevra Mauriceau, manevrele de degajare ale umerilor, versiunea externă
  3. Tehnici laparoscopice de bază: orientarea spaţială în chirurgia laparoscopică, efectuarea nodurilor şi a suturilor în chirurgia laparoscopică. Exerciții practice pe material non-biologic.
  4. Electrocauterul – exercitii de acomodare pe material biologic
  5. Examinarea ginecologică –practic pe manechin
  6. Sarcina ectopică tubară – tratament chirurgical laparoscopic  (salpingotomia, salpingectomia) – uter porc
  7. Tehnici de anexectomie laparoscopică – uter porc
  8. Sterilizarea chirurgicală – uter porc
Metodologie:

Workshopul se adresează studenților de la medicină şi este compus dintr-o parte teoretică şi una practică. Toate prezentările teoretice sunt însoţite de demonstraţii practice, susținute atât de medici din echipa de organizare, cât și de către studenți. La acest workshop se vor folosi materiale non-biologice (simulatoare) cât și materiale biologice (uterul de porc cu anexe uterine) în vederea realizării tehnicilor propuse.

Metodologie:

This workshop will teach you the skills to perform some of the most frequent procedures in gynecology. You will discuss the main techniques and the general indications for gynaecological interventions, become familiar with the special instruments used in this field and perform some of the procedures yourself. It is suitable for those interested in obstetrics and gynaecology and for those who want to have a hands-on experience in this field.

Abreviere:
LAST

Prin proiectul LAST se urmărește realizarea unui cadru organizat care să acorde membrilor Societății Studențești de Chirurgie din România – filiala Craiova posibilitatea de a asista la intervențiile chirurgicale desfășurate în Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova pe mai multe secții chirurgicale. Proiectul se va desfășura pe module, fiecare modul întinzându-se pe durata a 30 de zile calendaristice. Totodată, ne dorim sa abordam acest proiect si din punct de vedere științific. În acest sens, fiecare participant va prezenta chirurgical în cadrul unei Sesiuni de Comunicări Științifice, în urma căreia ii va fi înmanată o scrisoare de recomandare și certificatul de absolvire al modululi pe care sunt înscriși. În linii mari, acest proiect reprezintă trecerea de la sala de workshop la sala de operație, evoluție firească în formarea studentului medicinist interesat de chirurgie și membru al Societății Studențești de Chirurgie din România, oferind posibilitatea de a se familiariza cu contactul cu pacientul, rigorile, stressul și imaginea unei săli de operație, cu beneficii evidente în cadrul procesului său de dezvoltare profesională, atât pe termen scurt, cât si pe termen mediu și lung.Pe secțiile chirurgicale vor exista echipe formate din 4 participanți și un coordonator al echipei ales din cadrul membrilor conducerii SSCR.Criteriile de acceptare a participanților in cadrul proiectului LAST:-Minim anul III de studiu universitar.-Membru activ pe anul universitar în curs de desfășurare. In urma absolvirii unuia din modulele LAST, participantii vor primi un certificat care va atesta participarea la acest proiect si o scrisoare de recomandare din partea supervizorului.

Tematica:

În ceea ce privește tematica, aceasta este limitată la domeniul chirurgical în cadrul căruia membrul SSCR va efectua stagiul de practică propriu-zisă.Vor avea loc module lunare pe următoarele secții din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova:-Secția de Chirurgie Generala I-Secția de Chirurgie Generala II-Secția de Chirurgie Generala III-Secția de Ortopedie-Secția de Urologie-Secția de Obstetrică Ginecologie-Secția de Chirurgie Pediatrică-Secția de Chirurgie Plastică-Secția de ORL-Secția de Chirurgie Toracică-Secția de Oftalmologie

Metodologie:

De-a lungul a 30 de zile, membrii SSCR – filiala Craiova, împarțiți în 11 echipe a câte 5 studenți (4 participanți și 1 coordonator), vor asista atât la investigațiile propriu-zise aduse pacientului pre-operator, cât si la intervențiile chirurgicale de pe clinicile mai sus enumerate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, din cadrul gărzilor.Fiecare participant va avea oportunitatea de a prezenta la final lunar un caz în fața colegilor într-o sesiune de comunicări științifice.Condiții minime de participare: Anii de studiu III + membru activ SSCR.1. Fiecare supervisor principal poate deservi pe oricare dintre medicii clinicii pentru a superviza activitățilestudenților din programul LAST.2. Supervizorii desemnați vor raporta supervizorului principal activitățile și/sau eventualele indicenteneprevăzute.3. Supervizorul principal va semna fișa tip Evaluare 2 la finalul avtivităților LAST din data respectivă.4. Supervizorul principal va informa în prima zi de desfășurare a proiectului LAST, studenții participanți desprenormele de siguranță și protecție la locul de muncă, circuitele clinicii, observații cu privire la riscurile decontaminare și regulile de ordine internă.Fișa de siguranță și protecție la locul desfașurării activității LAST va fi luată la cunoștință de studenții participanțisub semnătură.5. Responsabilitatea contactului studenților cu pacienții revine integral supervizorilor.6. Se va cere acordul verbal al pacienților, de către supervizori cu privire la implicarea studenților participanți laconsultații, permanente sau proceduri specifice specialității.7. Durata modulului pe fiecare specialitate este de 30 de zile.8. Numărul minim de ore pe fiecare activitate specificalată în fișa de Evaluare 2 este de 3 ore.9. Orarul desfășurării activităților cuprinse în proiectul LAST va fi stabilit de supervizorii principali.10. Fiecare modul de specialitate din proiectul LAST are un responsabil desemnat de către președintele SSCR dintre membri activi și cu experiență ai SSCR.

Abreviere:
BSOG

Acest workshop este dedicat studentilor la medicina care doresc o cariera in Obstetrica si Ginecologie. Acestia vor avea mai multe bancuri de exercitiu unde, sub supravegherea medicilor, isi vor testa indemanarea, respectiv manualitatea in vederea manipularii simulatoarelor si a echipamentelor dedicate acestei specializari.

Tematica:

Parte teoretică
● Anatomia clinică obstetricala;
● Examenul clinic ginecologic;
● Sarcina (dezvoltarea sarcinii, prezentatii și poziții, pelvimetrie)
● Manevre Leopold;
● Nașterea: naturală vs. cezariană;
● Operația de cezariană;
● Tehnici chirurgicale de rutină pe anexe și uter.

Parte practică (pe manechin sau pe material biologic)
● Examen clinic ginecologic;
● Examinarea pacientei însărcinate;
● Manevre Leopold;
● Examenul sânului;
● Nasterea in diferite prezentatii;
● Histerorafia;
● Salpingotomie, salpingectomie;
● Ligatura tubară.

Metodologie:

Workshopul cuprinde atat o parte teoretica cat si una practica. Partea teoretica se va desfasura sub forma unor prezentari bogat ilustrate si interactive. Prezentarile vor fi sustinute de catre medicii din echipa de organizare. La acest workshop se vor folosi materiale biologice si non-biologice cat si echipamente de simulare a unor tehnici legate de tematica acestui curs. Conceptul workshopului consta in exercitii cu grad diferit de dificultate, pentru ca participantii sa se familiarizeze cu echipamentele si instrumentarul specific.