Mergi la conţinutul principal

Ortopedie

Metodologie:

This workshop will introduce you into the world of bone fractures and their surgical treatment. You will get acquainted with the different types of fracture patterns, necessary surgical treatment, steps of the surgical techniques followed in the O.R. and post-operative care. During the practical part, you will be able to apply the theory yourself by placing plates and screws in 3D-printed bones. It is suitable for those interested in orthopaedics and for those who want to have a hands-on experience in this field.

Metodologie:

Workshopul are o componentă teoretică susținută de către echipa de studenți, organizată sub forma unor prezentări Powerpoint bogat ilustrate şi o importantă componentă practică ce constă în succesiuni de demonstraţii realizate de instructorul principal ale cărui indicaţii vor fi urmate pas cu pas de către cursanţi la mesele de lucru, acaparând astfel o multitudine de bandaje utilizate în sfera medicală şi necesare pentru un bun practician.

Metodologie:

This workshop will teach you the skills to perform some of the most frequent types of casts and splints, which are used in orthopaedics for the treatment of various conditions. You will discuss the clinical aspects of bone fractures, learn about trauma management and you will place casts and splints yourself. It is suitable for those interested in orthopaedics and for those who want to have a hands-on experience in this field.

Abreviere:
OSC

Scopul acestui workshop este de a oferi studenţilor la Facultatea de Medicină Generală din toate centrele universitare posibilitatea de a dobândi abilităţi în domeniul ortopediei și traumatologiei într-o manieră profesională, de a se familiariza cu această specialitate chirurgicală și de a-şi testa astfel aptitudinile necesare unei eventuale cariere în chirurgie.

Tematica:

- paşi operatori într-o intervenţie chirurgicală cu viza ortopedică- traumatologică;- imobilizări în traumatologie: realizarea unor bandaje,- tipurile şi indicaţiile ortezelor,- tehnici de realizare ale aparatelor ghipsate, utilizarea de faşă termoplastică; - osteosinteză cu plăci înşurubate;- osteosinteză centromedulară a femurului şi a tibiei;- osteosinteză minim invazivă cu plăci de stabilitate angulară.

Metodologie:

Acest proiect se va realiza în colaborare cu Catedra de Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie a Facultăţii de Medicină Generală, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași.Fiecare modul va avea o componentă teoretică susţinută de către echipa de medici organizatori. Instructorul principal va aduce completări celor prezentate şi va incerca o abordare interactivă a discuţiilor.Componentă teoretică va fi completată cu o importantă componentă practică constând în succesiuni de demonstraţii realizate de către instructorul principal. Indicaţiile acestuia vor fi urmate pas cu pas de către cursanţi.

Abreviere:
LAST

Prin proiectul LAST se urmărește realizarea unui cadru organizat care să acorde membrilor Societății Studențești de Chirurgie din România – filiala Craiova posibilitatea de a asista la intervențiile chirurgicale desfășurate în Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova pe mai multe secții chirurgicale. Proiectul se va desfășura pe module, fiecare modul întinzându-se pe durata a 30 de zile calendaristice. Totodată, ne dorim sa abordam acest proiect si din punct de vedere științific. În acest sens, fiecare participant va prezenta chirurgical în cadrul unei Sesiuni de Comunicări Științifice, în urma căreia ii va fi înmanată o scrisoare de recomandare și certificatul de absolvire al modululi pe care sunt înscriși. În linii mari, acest proiect reprezintă trecerea de la sala de workshop la sala de operație, evoluție firească în formarea studentului medicinist interesat de chirurgie și membru al Societății Studențești de Chirurgie din România, oferind posibilitatea de a se familiariza cu contactul cu pacientul, rigorile, stressul și imaginea unei săli de operație, cu beneficii evidente în cadrul procesului său de dezvoltare profesională, atât pe termen scurt, cât si pe termen mediu și lung.Pe secțiile chirurgicale vor exista echipe formate din 4 participanți și un coordonator al echipei ales din cadrul membrilor conducerii SSCR.Criteriile de acceptare a participanților in cadrul proiectului LAST:-Minim anul III de studiu universitar.-Membru activ pe anul universitar în curs de desfășurare. In urma absolvirii unuia din modulele LAST, participantii vor primi un certificat care va atesta participarea la acest proiect si o scrisoare de recomandare din partea supervizorului.

Tematica:

În ceea ce privește tematica, aceasta este limitată la domeniul chirurgical în cadrul căruia membrul SSCR va efectua stagiul de practică propriu-zisă.Vor avea loc module lunare pe următoarele secții din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova:-Secția de Chirurgie Generala I-Secția de Chirurgie Generala II-Secția de Chirurgie Generala III-Secția de Ortopedie-Secția de Urologie-Secția de Obstetrică Ginecologie-Secția de Chirurgie Pediatrică-Secția de Chirurgie Plastică-Secția de ORL-Secția de Chirurgie Toracică-Secția de Oftalmologie

Metodologie:

De-a lungul a 30 de zile, membrii SSCR – filiala Craiova, împarțiți în 11 echipe a câte 5 studenți (4 participanți și 1 coordonator), vor asista atât la investigațiile propriu-zise aduse pacientului pre-operator, cât si la intervențiile chirurgicale de pe clinicile mai sus enumerate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, din cadrul gărzilor.Fiecare participant va avea oportunitatea de a prezenta la final lunar un caz în fața colegilor într-o sesiune de comunicări științifice.Condiții minime de participare: Anii de studiu III + membru activ SSCR.1. Fiecare supervisor principal poate deservi pe oricare dintre medicii clinicii pentru a superviza activitățilestudenților din programul LAST.2. Supervizorii desemnați vor raporta supervizorului principal activitățile și/sau eventualele indicenteneprevăzute.3. Supervizorul principal va semna fișa tip Evaluare 2 la finalul avtivităților LAST din data respectivă.4. Supervizorul principal va informa în prima zi de desfășurare a proiectului LAST, studenții participanți desprenormele de siguranță și protecție la locul de muncă, circuitele clinicii, observații cu privire la riscurile decontaminare și regulile de ordine internă.Fișa de siguranță și protecție la locul desfașurării activității LAST va fi luată la cunoștință de studenții participanțisub semnătură.5. Responsabilitatea contactului studenților cu pacienții revine integral supervizorilor.6. Se va cere acordul verbal al pacienților, de către supervizori cu privire la implicarea studenților participanți laconsultații, permanente sau proceduri specifice specialității.7. Durata modulului pe fiecare specialitate este de 30 de zile.8. Numărul minim de ore pe fiecare activitate specificalată în fișa de Evaluare 2 este de 3 ore.9. Orarul desfășurării activităților cuprinse în proiectul LAST va fi stabilit de supervizorii principali.10. Fiecare modul de specialitate din proiectul LAST are un responsabil desemnat de către președintele SSCR dintre membri activi și cu experiență ai SSCR.

Abreviere:
BSOT

Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor interesaţi să intre în contact cu chirurgia ortopedică, astfel contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.

Tematica:

● Introducere în ortopedie și traumatologie;● Managementul leziunilor musculo-scheletale;● Principii și tehnici de osteosinteză;● Tratamentul ortopedic vs chirurgical;● Principalele leziuni în ortopedie;● Reduceri și imobilizări (atele, gips, bandaje, orteze);

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru și beneficiază de instrumentar chirurgical și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori. Participanții vor reproduce fiecare manevra sub îndrumarea instructorilor asistenți, insistându-se până ce acestea sunt deprinse.

Abreviere:
ASOT

Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor interesaţi să intre în contact cu chirurgia ortopedică, astfel contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.

Tematica:

● Introducere în ortopedie și traumatologie;● Managementul leziunilor musculo-scheletale;● Principii și tehnici de osteosinteză;● Tratamentul ortopedic vs chirurgical;● Principalele leziuni în ortopedie;● Reduceri și imobilizări (atele, gips, bandaje, orteze);● Tehnici de osteosinteza (hobanaj, placuta cu suruburi, tija centromedulara, DCS/DHS, cui gamma)● Fracturi femur, generalitati, clasificare

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru și beneficiază de instrumentar chirurgical și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de către instructori odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce apoi fiecare manevra sub îndrumarea instructorilor asistenți, insistându-se până ce acestea sunt deprinse.

/***/