Mergi la conţinutul principal

Plastica & Reconstructiva

Metodologie:

This workshop will teach you the skills to perform some of the most frequent procedures in plastic surgery. You will become familiar with the specific surgical instruments used in plastic surgery; learn how to manage a surgical wound and how to cover skin defects. It is suitable for those interested in plastic surgery, reconstructive surgery or cosmetic surgery and for those who want to have a hands-on experience in this surgical field.

Abreviere:
LAST

Prin proiectul LAST se urmărește realizarea unui cadru organizat care să acorde membrilor Societății Studențești de Chirurgie din România – filiala Craiova posibilitatea de a asista la intervențiile chirurgicale desfășurate în Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova pe mai multe secții chirurgicale. Proiectul se va desfășura pe module, fiecare modul întinzându-se pe durata a 30 de zile calendaristice. Totodată, ne dorim sa abordam acest proiect si din punct de vedere științific. În acest sens, fiecare participant va prezenta chirurgical în cadrul unei Sesiuni de Comunicări Științifice, în urma căreia ii va fi înmanată o scrisoare de recomandare și certificatul de absolvire al modululi pe care sunt înscriși. În linii mari, acest proiect reprezintă trecerea de la sala de workshop la sala de operație, evoluție firească în formarea studentului medicinist interesat de chirurgie și membru al Societății Studențești de Chirurgie din România, oferind posibilitatea de a se familiariza cu contactul cu pacientul, rigorile, stressul și imaginea unei săli de operație, cu beneficii evidente în cadrul procesului său de dezvoltare profesională, atât pe termen scurt, cât si pe termen mediu și lung.Pe secțiile chirurgicale vor exista echipe formate din 4 participanți și un coordonator al echipei ales din cadrul membrilor conducerii SSCR.Criteriile de acceptare a participanților in cadrul proiectului LAST:-Minim anul III de studiu universitar.-Membru activ pe anul universitar în curs de desfășurare. In urma absolvirii unuia din modulele LAST, participantii vor primi un certificat care va atesta participarea la acest proiect si o scrisoare de recomandare din partea supervizorului.

Tematica:

În ceea ce privește tematica, aceasta este limitată la domeniul chirurgical în cadrul căruia membrul SSCR va efectua stagiul de practică propriu-zisă.Vor avea loc module lunare pe următoarele secții din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova:-Secția de Chirurgie Generala I-Secția de Chirurgie Generala II-Secția de Chirurgie Generala III-Secția de Ortopedie-Secția de Urologie-Secția de Obstetrică Ginecologie-Secția de Chirurgie Pediatrică-Secția de Chirurgie Plastică-Secția de ORL-Secția de Chirurgie Toracică-Secția de Oftalmologie

Metodologie:

De-a lungul a 30 de zile, membrii SSCR – filiala Craiova, împarțiți în 11 echipe a câte 5 studenți (4 participanți și 1 coordonator), vor asista atât la investigațiile propriu-zise aduse pacientului pre-operator, cât si la intervențiile chirurgicale de pe clinicile mai sus enumerate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, din cadrul gărzilor.Fiecare participant va avea oportunitatea de a prezenta la final lunar un caz în fața colegilor într-o sesiune de comunicări științifice.Condiții minime de participare: Anii de studiu III + membru activ SSCR.1. Fiecare supervisor principal poate deservi pe oricare dintre medicii clinicii pentru a superviza activitățilestudenților din programul LAST.2. Supervizorii desemnați vor raporta supervizorului principal activitățile și/sau eventualele indicenteneprevăzute.3. Supervizorul principal va semna fișa tip Evaluare 2 la finalul avtivităților LAST din data respectivă.4. Supervizorul principal va informa în prima zi de desfășurare a proiectului LAST, studenții participanți desprenormele de siguranță și protecție la locul de muncă, circuitele clinicii, observații cu privire la riscurile decontaminare și regulile de ordine internă.Fișa de siguranță și protecție la locul desfașurării activității LAST va fi luată la cunoștință de studenții participanțisub semnătură.5. Responsabilitatea contactului studenților cu pacienții revine integral supervizorilor.6. Se va cere acordul verbal al pacienților, de către supervizori cu privire la implicarea studenților participanți laconsultații, permanente sau proceduri specifice specialității.7. Durata modulului pe fiecare specialitate este de 30 de zile.8. Numărul minim de ore pe fiecare activitate specificalată în fișa de Evaluare 2 este de 3 ore.9. Orarul desfășurării activităților cuprinse în proiectul LAST va fi stabilit de supervizorii principali.10. Fiecare modul de specialitate din proiectul LAST are un responsabil desemnat de către președintele SSCR dintre membri activi și cu experiență ai SSCR.

Abreviere:
BSPRS

Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor interesaţi să intre în contact cu chirurgia plastică și reconstructivă, contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.

Tematica:

Parte teoretică● Introducere în chirurgia plastică și reconstructivă;● Instrumentarul chirurgical general și specific chirurgiei plastice și reconstructive;● Proceduri chirurgicale simple (incizii, noduri, suturi);● Proceduri chirurgicale specifice chirurgiei plastice și reconstructive;● Noțiuni de manevrare a țesuturilor sensibile;● Managementul avansat al plăgii;● Pansamente și bandaje;● Grefe tegumentare;● Lambouri locoregionale și plastii;● Reconstrucție de segmente faciale și orbitale;● Suturi tendinoase;● Suturi vasculare;● Suturi nervoase;● Prezentări de cazuri clinice (opțional)● Management post-operator;Parte practică● Proceduri chirurgicale simple (incizii, noduri, suturi);● Lambouri locoregionale și plastii;● Suturi tendinoase;

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentari bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masa de lucru si beneficiaza de instrumentar chirurgical si materiale de pregatire puse la dispozitie de catre organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de catre instructori si proiectate in timp real odata cu explicatiile acestora. Participantii vor reproduce apoi fiecare manevra sub indrumarea instructorilor asistenti, insistandu-se pana ce acestea sunt deprinse.

Abreviere:
BSAS

Workshopul are menirea de a familiariza studenţii medicinişti cu principalele intervenţii utilizate în chirurgia estetică şi de a le dezvolta abilităţile practice în acest domeniu.

Tematica:

Parte teoretică● Ce este şi unde se utilizează acidul hialuronic;● Tratamentul cu toxina botulinică;● Utilizarea în tratamentele faciale de produsele care stimulează colagenul● Terapia „Vampir” (PRP - platelet rich plasma);● Principalele intervenţii în chirurgia estetică;● Mamoplastia de augmentare mamară cu implante siliconiceParte practică● Utilizarea de acid hialuronic şi toxina botulinică pe modele didactice

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate, urmând ca tehnicile chirurgicale să fie prezentate la pupitrul central. Acestea vor fi exersate de participanţi, care beneficiază de masă proprie de lucru, instrumentar chirurgical şi materiale de pregătire puse la dispoziţie de către organizatori.

Abreviere:
ASPRS

Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor interesaţi să intre în contact cu chirurgia plastică și reconstructivă modernă și de a se familiariza cu lucrul sub microscopul operator, contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.

Tematica:

Parte teoretică● Introducere în chirurgia plastică și reconstructivă;● Noțiuni de microchirurgie și operare a microscopului binocular operator;● Instrumentarul chirurgical general și specific chirurgiei plastice și reconstructive;● Proceduri chirurgicale simple (incizii, noduri, suturi);● Proceduri chirurgicale specifice chirurgiei plastice și reconstructive;● Noțiuni de manevrare a țesuturilor sensibile;● Managementul avansat al plăgii;● Pansamente și bandaje;● Grefe tegumentare;● Lambouri locoregionale și plastii;● Reconstrucție de segmente faciale și orbitale;● Suturi tendinoase;● Suturi vasculare;● Suturi nervoase;● Prezentări de cazuri clinice (opțional);Parte practică● Proceduri chirurgicale simple (incizii, noduri, suturi);● Lambouri locoregionale și plastii;● Suturi tendinoase sub microscopul binocular operator/lupă;● Suturi vasculare sub microscopul binocular operator/lupă;● Suturi nervoase sub microscopul binocular operator/lupă;● Pansamente și bandaje;

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru și beneficiază de instrumentar chirurgical și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de către instructori și proiectate în timp real odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce apoi fiecare manevra sub îndrumarea instructorilor asistenți, insistându-se până ce acestea sunt deprinse.