Mergi la conţinutul principal

Toracica

Metodologie:

This workshop will teach you the skills to perform some of the most frequent procedures in thoracic surgery, with a focus on pulmonary resections and sutures. You will discuss the main techniques and the general indications for thoracic surgery, become familiar with the special instruments and perform some of the procedures yourself. It is suitable for those interested in thoracic surgery and for those who want to have a hands-on experience in this field.

Abreviere:
LAST-TS

Prin prezentul proiect se urmărește realizarea unui cadru organizat care să acorde membrilor Societății Studențești de Chirurgie din România – filiala Craiova posibilitatea de a asista la intervențiile chirurgicale desfășurate în cadrul Clinicii de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Totodată, ne dorim sa abordam acest proiect si din punct de vedere științific. În acest sens, cel mai interesant caz chirurgical operat intr-un anumit interval de timp, va fi dezbatut în cadrul unei Sesiuni Lunare de Comunicări Științifice, introducând, astfel, pe langă tematica obișnuită a unui astfel de eveniment, două punte noi: 1. Prezentare de caz pre- si postoperator ( Realizată de către unul dintre membrii SSCR Craiova care au asistat la intervenția chirurgicală respectivă) 2. Prezentare pași operatori pe baza inregistrării video a intervenției chirurgicale ( Realizată de medicul chirurg curant - membru al Disciplinei de Chirurgie Toracică din UMF Craiova). În linii mari, acest proiect reprezintă trecerea de la sala de workshop la sala de operație, evoluție firească în formarea studentului medicinist interesat de chirurgie și membru al Societății Studențești de Chirurgie din România, oferind posibilitatea de a se familiariza cu rigorile, stressul și imaginea unei săli de operație, cu beneficii evidente în cadrul procesului său de dezvoltare profesională, atât pe termen scurt, cât si pe termen mediu și lung.

Tematica:

În ceea ce privește tematica, aceasta este limitată la domeniul chirurgical în cadrul căruia membrul SSCR va efectua stagiul de practică propriu-zisă.

Metodologie:

De-a lungul a 3 luni, 20 de membri SSCR Craiova, împărțiți în 4 echipe a câte 5 studenți, vor asista la intervențiile chirurgicale de Chirurgie Toracică,în zilele de Marți și Joi.In ziua de Vineri pe sectia de Chirurgie Toraciă, se va studia evolutia pacientilor post-operator. Fiecare echipă va avea obligația de a prezenta lunar un caz din care se va alege, de comun acord cu doctorii curanți, cel care va fi prezentat în fața colegilor într-o sesiune de comunicări științifice.

Abreviere:
LAST

Prin proiectul LAST se urmărește realizarea unui cadru organizat care să acorde membrilor Societății Studențești de Chirurgie din România – filiala Craiova posibilitatea de a asista la intervențiile chirurgicale desfășurate în Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova pe mai multe secții chirurgicale. Proiectul se va desfășura pe module, fiecare modul întinzându-se pe durata a 30 de zile calendaristice. Totodată, ne dorim sa abordam acest proiect si din punct de vedere științific. În acest sens, fiecare participant va prezenta chirurgical în cadrul unei Sesiuni de Comunicări Științifice, în urma căreia ii va fi înmanată o scrisoare de recomandare și certificatul de absolvire al modululi pe care sunt înscriși. În linii mari, acest proiect reprezintă trecerea de la sala de workshop la sala de operație, evoluție firească în formarea studentului medicinist interesat de chirurgie și membru al Societății Studențești de Chirurgie din România, oferind posibilitatea de a se familiariza cu contactul cu pacientul, rigorile, stressul și imaginea unei săli de operație, cu beneficii evidente în cadrul procesului său de dezvoltare profesională, atât pe termen scurt, cât si pe termen mediu și lung.Pe secțiile chirurgicale vor exista echipe formate din 4 participanți și un coordonator al echipei ales din cadrul membrilor conducerii SSCR.Criteriile de acceptare a participanților in cadrul proiectului LAST:-Minim anul III de studiu universitar.-Membru activ pe anul universitar în curs de desfășurare. In urma absolvirii unuia din modulele LAST, participantii vor primi un certificat care va atesta participarea la acest proiect si o scrisoare de recomandare din partea supervizorului.

Tematica:

În ceea ce privește tematica, aceasta este limitată la domeniul chirurgical în cadrul căruia membrul SSCR va efectua stagiul de practică propriu-zisă.Vor avea loc module lunare pe următoarele secții din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova:-Secția de Chirurgie Generala I-Secția de Chirurgie Generala II-Secția de Chirurgie Generala III-Secția de Ortopedie-Secția de Urologie-Secția de Obstetrică Ginecologie-Secția de Chirurgie Pediatrică-Secția de Chirurgie Plastică-Secția de ORL-Secția de Chirurgie Toracică-Secția de Oftalmologie

Metodologie:

De-a lungul a 30 de zile, membrii SSCR – filiala Craiova, împarțiți în 11 echipe a câte 5 studenți (4 participanți și 1 coordonator), vor asista atât la investigațiile propriu-zise aduse pacientului pre-operator, cât si la intervențiile chirurgicale de pe clinicile mai sus enumerate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, din cadrul gărzilor.Fiecare participant va avea oportunitatea de a prezenta la final lunar un caz în fața colegilor într-o sesiune de comunicări științifice.Condiții minime de participare: Anii de studiu III + membru activ SSCR.1. Fiecare supervisor principal poate deservi pe oricare dintre medicii clinicii pentru a superviza activitățilestudenților din programul LAST.2. Supervizorii desemnați vor raporta supervizorului principal activitățile și/sau eventualele indicenteneprevăzute.3. Supervizorul principal va semna fișa tip Evaluare 2 la finalul avtivităților LAST din data respectivă.4. Supervizorul principal va informa în prima zi de desfășurare a proiectului LAST, studenții participanți desprenormele de siguranță și protecție la locul de muncă, circuitele clinicii, observații cu privire la riscurile decontaminare și regulile de ordine internă.Fișa de siguranță și protecție la locul desfașurării activității LAST va fi luată la cunoștință de studenții participanțisub semnătură.5. Responsabilitatea contactului studenților cu pacienții revine integral supervizorilor.6. Se va cere acordul verbal al pacienților, de către supervizori cu privire la implicarea studenților participanți laconsultații, permanente sau proceduri specifice specialității.7. Durata modulului pe fiecare specialitate este de 30 de zile.8. Numărul minim de ore pe fiecare activitate specificalată în fișa de Evaluare 2 este de 3 ore.9. Orarul desfășurării activităților cuprinse în proiectul LAST va fi stabilit de supervizorii principali.10. Fiecare modul de specialitate din proiectul LAST are un responsabil desemnat de către președintele SSCR dintre membri activi și cu experiență ai SSCR.

Abreviere:
BSTS

Scopul acestui workshop este de a oferi studenților un prim contact cu chirurgia toracică. Cursanții vor avea ocazia să deprindă cunoștințe teoretice dar și să își dezvolte sau verifice abilitățile practice, exersând diferite manevre chirurgicale specifice acestei ramuri chirurgicale.

Tematica:

Parte teoretică● Anatomie chirurgicală și radiologică a toracelui;● Aborduri chirurgicale;● Toracocenteză;● Toracotomie;● Rezecții pulmonare tipice și atipice;● Managementul căilor aeriene;● Anastomoze traheale/bronșice;● Traheostomie;● Aerostază.Parte practică● Intubație oro-traheală;● Traheostomie;● Toracotomie și toracorafie;● Anastomoze traheale/bronșice;● Traheoplastie;● Rezecții pulmonare;● Suturi pulmonare;● Tehnici de aerostază.

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru și beneficiază de instrumentar chirurgical și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de către instructori și proiectate în timp real odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce

Abreviere:
ASTS

Scopul acestui workshop este de a oferi studenților un prim contact cu chirurgia toracică. Cursanții vor avea ocazia să deprindă cunoștințe teoretice dar și să își dezvolte sau verifice abilitățile practice, exersând diferite manevre chirurgicale specifice acestei ramuri chirurgicale.

Tematica:

Parte teoretică● Anatomia clinica a cutiei toracice● Cai particulare de acces in cavitatea toracica● Tehnica toracocentezei, punctiei lombare, costotomiei, cricotiroidotomiei, traheotomiei și traheostomiei.Parte practică● Toracotomie axilara, anterolaterala și posterolaterala● Toracocenteza, costotomie, cricotiroidotomie, traheostomie și traheotomie● Drenajul subxifoidian al cavității pericardice● Anestezie de nerv intercostal● Decorticarea pleuropulmonara● Pneumectomie dreapta și stânga● Pleuropneumectomie dreapta și stânga● Lobectomie dreapta: superioară, medie și inferioară● Lobectomie stânga: superioară,inferioară● Bilobectomie superioară și inferioară● Sutura parenchimului pulmonar● Tipuri de sutura a bontului bronșic● Rezecția traheala● Proceduri de bronhoanastomoza● Procedee de bronhoplastie

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru și beneficiază de instrumentar chirurgical și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate de către instructori și proiectate în timp real odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce toate aceste tehnici.

/***/