Mergi la conţinutul principal

Urologie

Abreviere:
BSLU

Scopul principal al acestui curs este de a expune studenților și medicilor rezidenți condițiile necesare la nivelul blocului operator, instrumentarul necesar pentru intervențiile laparoscopice în urologie, indicații și contraindicații ale acestor proceduri, pregătire preoperatorie și urmărire postoperatorie a pacienților, tehnici chirurgicale diverse pliate pe necesitatea pacientului, toate cele mai sus menționate formând fundația de bază ale unui tratament eficient, precum și deprinderea prin exercițiu practic de orientare în câmpul laparoscopic pe simulatoare, exersând pe kit-uri de training laparoscopic și cu material biologic.

Tematica:

Parte teoretică:

  1. Principiile chirurgiei laparoscopice
  2. Descrierea instrumentarului laparoscopic
  3. Pregătirea preoperatorie a pacientului
  4. Chirurgia minim invaziva în patologia renală și suprarenală: căi de acces
  5. Descrierea procedurilor chirurgicale laparoscopice urologice
  6. Terapia endoscopică și laparoscopică a adenomului de prostată.
  7. Efectele pneumoperitoneului și urmărirea postoperatorie a pacientului.

Parte practică

  1. Hands-on training pe pelvi-trainer orientarea cu cameră cu unghi de vizualizare de 0 și 30 grade
    • antrenament de coordonare ochi-mână și de percepție a profunzimii în vederea bidimensională
    • exercițiu de manipulare a instrumentelor, cu mutare de piese
    • exercițiu practic de excizie de țesut cu foarfeca laparoscopică
    • exercițiu practic de sutură intra-corporeală
  2. Efectuarea nodurilor intracorporeale
  3. Reconstructie ureterală (anastomoza termino-terminală), reimplantare ureterovezicală-reconstrucție laparoscopică
Metodologie:

Workshopul cuprinde atât o parte teoretică cât și una practică. Partea teoretică se va desfășura sub forma unor prezentări bogat ilustrate și interactive. Prezentările vor fi susținute de către medicii din echipa de organizare.

La acest workshop se vor folosi materiale biologice (rinichi cu pedicul renal porc; artera porc) și non-biologice (kit-uri de training laparoscopic). Vă rugăm să consultați metodologia ediției la care doriți să vă înscrieți ca participant. Conceptul workshopului constă în exerciții cu grad diferit de dificultate, pentru ca participanții să se familiarizeze cu echipamentele și instrumentarul specific.

Metodologie:

This workshop will teach you the skills to perform some of the most frequent procedures in urology, with a focus on urinary bladder surgery. You will discuss the general indications for lower urinary tract surgery, become familiar with the special instruments used in urology and perform some of the procedures yourself. It is suitable for those interested in urology and for those who want to have a hands-on experience in this field.

Metodologie:

This workshop will teach you the skills to perform some of the most frequent procedures in kidney surgery. You will discuss the general indications for interventions on the kidneys, become familiar with the special instruments used to perform these kind of procedures and perform some of them yourself. It is suitable for those who want to have a hands-on experience in this field.

Abreviere:
LAST

Prin proiectul LAST se urmărește realizarea unui cadru organizat care să acorde membrilor Societății Studențești de Chirurgie din România – filiala Craiova posibilitatea de a asista la intervențiile chirurgicale desfășurate în Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova pe mai multe secții chirurgicale. Proiectul se va desfășura pe module, fiecare modul întinzându-se pe durata a 30 de zile calendaristice. Totodată, ne dorim sa abordam acest proiect si din punct de vedere științific. În acest sens, fiecare participant va prezenta chirurgical în cadrul unei Sesiuni de Comunicări Științifice, în urma căreia ii va fi înmanată o scrisoare de recomandare și certificatul de absolvire al modululi pe care sunt înscriși. În linii mari, acest proiect reprezintă trecerea de la sala de workshop la sala de operație, evoluție firească în formarea studentului medicinist interesat de chirurgie și membru al Societății Studențești de Chirurgie din România, oferind posibilitatea de a se familiariza cu contactul cu pacientul, rigorile, stressul și imaginea unei săli de operație, cu beneficii evidente în cadrul procesului său de dezvoltare profesională, atât pe termen scurt, cât si pe termen mediu și lung.Pe secțiile chirurgicale vor exista echipe formate din 4 participanți și un coordonator al echipei ales din cadrul membrilor conducerii SSCR.Criteriile de acceptare a participanților in cadrul proiectului LAST:-Minim anul III de studiu universitar.-Membru activ pe anul universitar în curs de desfășurare. In urma absolvirii unuia din modulele LAST, participantii vor primi un certificat care va atesta participarea la acest proiect si o scrisoare de recomandare din partea supervizorului.

Tematica:

În ceea ce privește tematica, aceasta este limitată la domeniul chirurgical în cadrul căruia membrul SSCR va efectua stagiul de practică propriu-zisă.Vor avea loc module lunare pe următoarele secții din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova:-Secția de Chirurgie Generala I-Secția de Chirurgie Generala II-Secția de Chirurgie Generala III-Secția de Ortopedie-Secția de Urologie-Secția de Obstetrică Ginecologie-Secția de Chirurgie Pediatrică-Secția de Chirurgie Plastică-Secția de ORL-Secția de Chirurgie Toracică-Secția de Oftalmologie

Metodologie:

De-a lungul a 30 de zile, membrii SSCR – filiala Craiova, împarțiți în 11 echipe a câte 5 studenți (4 participanți și 1 coordonator), vor asista atât la investigațiile propriu-zise aduse pacientului pre-operator, cât si la intervențiile chirurgicale de pe clinicile mai sus enumerate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, din cadrul gărzilor.Fiecare participant va avea oportunitatea de a prezenta la final lunar un caz în fața colegilor într-o sesiune de comunicări științifice.Condiții minime de participare: Anii de studiu III + membru activ SSCR.1. Fiecare supervisor principal poate deservi pe oricare dintre medicii clinicii pentru a superviza activitățilestudenților din programul LAST.2. Supervizorii desemnați vor raporta supervizorului principal activitățile și/sau eventualele indicenteneprevăzute.3. Supervizorul principal va semna fișa tip Evaluare 2 la finalul avtivităților LAST din data respectivă.4. Supervizorul principal va informa în prima zi de desfășurare a proiectului LAST, studenții participanți desprenormele de siguranță și protecție la locul de muncă, circuitele clinicii, observații cu privire la riscurile decontaminare și regulile de ordine internă.Fișa de siguranță și protecție la locul desfașurării activității LAST va fi luată la cunoștință de studenții participanțisub semnătură.5. Responsabilitatea contactului studenților cu pacienții revine integral supervizorilor.6. Se va cere acordul verbal al pacienților, de către supervizori cu privire la implicarea studenților participanți laconsultații, permanente sau proceduri specifice specialității.7. Durata modulului pe fiecare specialitate este de 30 de zile.8. Numărul minim de ore pe fiecare activitate specificalată în fișa de Evaluare 2 este de 3 ore.9. Orarul desfășurării activităților cuprinse în proiectul LAST va fi stabilit de supervizorii principali.10. Fiecare modul de specialitate din proiectul LAST are un responsabil desemnat de către președintele SSCR dintre membri activi și cu experiență ai SSCR.

Abreviere:
BSU

Scopul acestui workshop este de a oferi posibilitatea studenţilor interesaţi să intre în contact cu chirurgia urologică modernă, contribuind la decizia de a urma o eventuală carieră în domeniu.

Tematica:

Parte teoretică● Anatomia clinică a aparatului urinar;● Fiziopatologia aparatului urinar;● Indicațiile chirurgiei în urologie;● Instrumentarul specific în urologie;● Aborduri în chirurgia urologică;● Ureterorafia termino-terminală;● Reimplantarea de ureter;● Cistorafia;● Tușeul rectal;● Sondajul uretero-vezical la bărbat/femeie;● Nefrectomia totală;● Nefrectomia parțială;Parte practică● Ureterorafia termino-terminală;● Reimplantarea de ureter;● Cistorafia;● Nefrectomia parțială;

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentări bogat ilustrate. Fiecare participant are propria masă de lucru și beneficiază de instrumentar chirurgical și materiale de pregătire puse la dispoziție de către organizatori. Tehnicile chirurgicale sunt realizate la pupitrul central de către instructori și proiectate în timp real odată cu explicațiile acestora. Participanții vor reproduce apoi fiecare manevra sub îndrumarea instructorilor asistenți, insistându-se până ce acestea sunt deprinse.