Mergi la conţinutul principal

Medicina de urgenta / Prim ajutor

Abreviere:
BSAIC

Atât timpul, cât și numărul mare de studenți din grupe, limitează considerabil experiența practică pe care aceștia o pot dobândi în timpul stagiilor dedicate specialității de Anestezie și terapie intensivă. Workshopul “Basic Skills in Anesthesiology and Intensive Care” are ca scop aprofundarea unor noțiuni teoretice precum resuscitarea cardio-respiratorie, modurile de ventilație, managementul pacientului în șoc, dar și altele prezentate la facultate, precum și punerea acestora în practică.

Tematica:

Partea teoretică

  1. Introducere în specialitatea de Anestezie și terapie intensivă
  2. ATI în contextul pandemiei COVID-19
  3. Resuscitarea cardio-respiratorie
  4. Intubația
  5. Ventilația mecanică
  6. Managementul pacientului în șoc

 

Partea practică

  1. Diferența dintre laringoscopul clasic si video-laringoscop cu aplicabilități practice
  2. Utilizarea corectă a unui laringoscop
  3. Intubația
  4. Utilizarea device-urilor pentru intubația dificilă: bujia, masca laringiana, combitub, masca fastrach, utilizarea fibroscopului flexibil.
  5. Ventilația mecanică și modurile de ventilație
  6. Resuscitarea cardio-respiratorie
  7. Utilizarea corespunzătoare a combinezonului
  8. Simulări de cazuri clinice pe manechin
Metodologie:

Workshopul se adresează studenților de minim anul 3 de la Facultatea de Medicină. Acesta însumează o parte teoretică, precum și o parte practică. Partea teoretică va fi susținută atât de cadre medicale, cât și de studenți. La acest workshop se vor folosi materiale non-biologice (simulatoare și combinezoane) cu scopul realizării tehnicilor propuse.

Tematica:

1.​Trainingul medical îşi propune instruirea practică a unei serii de 26 de studenţi la medicină, în timpul vacanţei universitare de vară, vizând urmatoarea tematică:-​Educație ecologică montană , familiarizarea cu echipamentul montan obligatoriu , orientare și regulile de supravieţuire montană-​Evaluarea primară a pacientului-​Suport vital de bază și particularitățile acordării primului ajutor în condiții montane-​Defibrilare automată (AED)- Advanced Life Support- Advanced Trauma Life Support- Managementul traumatismelor montane- Imobilizare , bandajare și transportul pacienților salvați-​Afecțiuni legate de expunerea la soare-​Hipotermia și Degerăturile-​Boala altitudinii-​Mușcături și înțepături

Metodologie:
Proiectul “Mountain Trauma Seminar” reprezintă un eveniment organizat de către Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR), în colaborare cu UMF Carol Davila , Salvamont Dâmbovița și SMURD Sibiu, care propune studenţilor o incursiune în medicina de urgenţă și traumatologia asociată salvărilor montane, ca o completare a bagajului de cunoștințe teoretice acumulate în timpul anilor de studiu. “Mountain Trauma Camp” se va desfăşura în cadrul unui spaţiu special amenajat în Munţii Bucegi şi va consta într-o săptămână de cursuri teoretice medicale, exerciţii practice şi scenarii de salvare, cursuri de orientare montană, alpinism și drumeţii. Cazarea și 3 mese pe zi vor fi asigurate de către organizatori, siguranţa participanţilor de către Salvamont Dâmbovița , trainingurile medicale de către SMURD Sibiu, iar organizarea activităților de catre reprezentanții SSCR București. Curricula Cursurilor va include Basic Life Support, Advanced Life Support, managementul traumei, urgențe particulare, acordarea primului ajutor în condiții montane, defibrilare automata (AED), imobilizare, bandajare și transportul pacienților salvați. Echipa de instructori va consta din paramedici specializați în medicina de urgență și traumatologie, membrii SMURD Sibiu și salvatori montani, membrii Serviciului Public Județean Salvamont Dâmbovița. Echipa de coordonatori va fi formată din 2 membrii SSCR. Pe parcursul taberei, vor fi organizate seri de jocuri de cabană, focuri de tabară, petreceri, dar și alte activități menite să faciliteze atât cunoașterea și legarea de noi prietenii, cât și asigurarea unei atmosfere cât mai relaxante și distractive. Proiectul "Mountain Trauma Seminar" reprezintă continuarea celor 12 ediții de succes ale proiectului "Trauma Camp", tradiție pe care ne propunem să o continuăm cu succes alături de voi!
Film prezentare:
Abreviere:
EMSS

Evenimentele neprevăzute fac parte din viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Ideal, orice persoană (mai ales un medic) ar trebui să fie pregătită pentru a le face față, astfel încât, în situații critice, în momentele limită, când un gest, o decizie poate face diferența dintre viață și moarte, să fie pregătită să recunoască urgența si să intervină prompt și corect. Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare Cluj (SMURD Cluj) împreună cu Societatea Studențească de Chirurgie din România - Filiala Cluj (SSCR) organizează cea de-a treia ediție a școlii de vară de la Arieșeni – Emergency Medicine Summer School (EMSS). Tabară este destinată studențiilor facultăților de medicină din Cluj și din celelalte centre universitare din țară și are ca obiectiv pregătirea viitorilor medici pentru gestionarea situațiilor de urgență. Intenția organizatorilor este de a completa pregătirea teoretică studenților medicinisti și dezvoltarea unor abilități practice utile în cazuri critice.

Tematica:

Ca şi obiective EMSS işi propune promovarea în toate centrele universitare medicale din ţară şi selectarea a unui numar de participanţi care să cunoască şi să respecte scopul şi obiectivele acestui proiect. EMSS are ca obiectiv instruirea participantilor vizând: • Evaluarea iniţială a zonei în care se află pacientul traumatizat• Evaluarea primară şi secundară a pacientului• Managementul căilor aeriene• Noţiuni legate de şoc• Evaluarea şi managementul traumatismelor cranio-cerebrale, spinale, toracice, abdomino-pelvine şi ale membrelor• Evaluarea şi managementul leziunilor de părţi moi• Suportul vital de bază în traumă şi în situaţii speciale• Noţiuni teoretice despre asepsie si antisepsie, instrumentarul chirurgical, tehnici de efectuare a nodurilor chirurgicale, tehnici de efectuare a diferitelor suturi chirurgicale• Ultrasonografia in urgenţele medico-chirurgicale si urgente montane

Metodologie:

Cursurile teoretice sunt sub forma unor prezentari bogat illustrate sustinute de catre instructori SSCR, paramedici SMURD si medici rezidenti si specialisti. Fiecare participant beneficiaza de instrumentar chirurgical si materiale de pregatire puse la dispozitie de catre organizatori. Partea practică va fi susţinută şi incurajată, astfel incât fiecare student să execute toate manoperele, de baza si avansate, efectueate în prespital si unitatea de primire urgenţe (UPU). Manoperele se efectueaza pe manechine profesioniste. Atelierele practice include si ecografia de urgenta FAST. Exerciţiile de simulăre, susţinute logistic de către ambulanţele SMURD şi autospecialele de descarcerare ale Serviciului de Pompieri, creaza un mediu de invatare apropiat de realitate.