Volunteering

Societatea Studenţească de Chirurgie din România este o organizație non-guvernamentală, înfiinţată cu scopul de de a dezvolta metode de pregătire practică a studenților din centrele universitare medicale din România și de a oferi o experienţă hands-on de învăţare, prin intermediul workshopurilor și al evenimentelor științifice organizate pe diverse teme chirurgicale.

Una dintre valorile fundamentale în care credem este voluntariatul, el constituind motorul activității noastre de peste 15 ani. Tot ceea ce am clădit se datorează membrilor noștri, care, generație de generație, și-au concentrat resursele, timpul, energia și pasiunea în dezvoltarea Societății.

Familia SSCR este unită prin prisma vizunii comune pe care o împărtășim și a principiilor pe care le respectăm, formând un colectiv care stimulează individul să învețe, să evolueze și apoi, la rândul său, să ducă mai departe această moștenire.

CE ÎNSEAMNĂ SĂ FIU VOLUNTAR SSCR?

În SSCR, voluntariatul are două direcții distincte:

  • voluntariat în cadrul workshopurilor SSCR: ai participat la un workshop elementar SSCR și îți dorești să revii ca voluntar (Observator, Trainer, Coordonator)? Te învățăm, te evaluăm și, dacă ești pregătit, te așteptăm! Ai oportunitatea să îți fixezi definitiv noțiunile chirurgicale teoretice și practice, să îți exersezi abilitățile didactice, capacitatea de a vorbi în public și spiritul organizatoric!

 

  • voluntar în cadrul departamentelor SSCR:  ești interesat de activitățile de voluntariat din afara workshopurilor? Acestea asigură funcționarea și dezvoltarea Societății – aici se numără atât activități din sfera medicală, cât și din afara ei! Dacă ai o serie de abilități particulare, care te recomandă și pe care vrei să le valorifici, te așteptăm într-unul dintre departamentele SSCR, pentru că voluntariatul nu vizează doar latura profesională, ci și latura umană a studenților care aleg să ni se alăture!

 

Pentru a vedea structura pe departamente a fiecărei filiale, te rugăm să accesezi pagina dedicată filialei respective. Acolo, ai posibilitatea de a accesa și o secțiune de „Întrebări frecvente”.

Este important să reții faptul că voluntarii SSCR trebuie să fie membrii activi! Conform Statutului, membrul activ achită anual o cotizație în contul filialei de care aparține, în semn de susținere a cauzei în care se implică!

 

DE CE SĂ MĂ IMPLIC?

Voluntarii noștri au oportunitatea să își dezvolte o multitudine de abilități profesionale (în momentul în care îndeplinesc criteriile pentru a deveni traineri sau coordonatori de proiecte) și sociale (din sfera soft-skills și nu numai) sau abilități particulare, în funcție de departamentul în care activează.

Printre avantajele punctuale se numără încheierea unui Contract de Voluntariat, la care va fi atașat numărul orelor de voluntariat, prioritate în acceptarea la workshopuri, taxe reduse de participare la proiectele SSCR sau chiar gratuitate, participarea la activități de teambuilding și recompense non-financiare.

CUM DEVIN MEMBRU ACTIV SSCR?

Conform Statutului SSCR, este considerat membru activ orice student care desfășoară activitate de voluntariat în cadrul SSCR (în departamente sau la workshopuri) și care a achitat cotizația anuală în contul filialei de care aparține!

Este important să reții faptul că voluntarii SSCR trebuie să fie membrii activi!

  1. Primul pas în a deveni membru activ este să devii voluntar într-unul dintre departamentele SSCR sau să vii ca voluntar la workshopuri:
      • pentru a deveni voluntar într-unul dintre departamentele SSCR, contactează coordonatorul departamentului de Resurse Umane (sau omologul său) din filiala de care aparții;
      • pentru a deveni voluntar la workshopuri, urmărește pe site perioadele de înscriere pentru workshopurile la care ești eligibil ca voluntar (workshopuri la care ai participat deja și la care ai fost declarat „Absolvent”).
  2. Odată ce ai fost acceptat ca voluntar, trebuie să achiți cotizația anuală, în contul filialei de care aparții;
  3. Pentru a rămâne membru activ, este necesar să ai activitate susținută de voluntariat în cadrul Societății, cuantificată sub forma orelor de voluntariat, să respecți prevederile menționate în „Fișa postului” și să nu încalci Regulamentul Intern.

 

Atenție! Este considerat membru cotizant orice student care a achitat cotizația anuală, dar nu este voluntar SSCR. El nu este membru activ și nu se bucură de aceleași avantaje!

DE CE SĂ ACHIT COTIZAȚIA ANUALĂ?

După cum ai aflat deja, nu poți fi voluntar SSCR fără să achiți cotizația anuală – concept similar cu al oricărei societăți științifice de la nivel național sau internațional. Aceasta reprezintă modalitatea prin care poți susține cauza în care credem, și anume facilitarea accesului la educație chirurgicală pentru studenți.

Banii proveniți din cotizații sunt alocați pentru organizarea evenimentelor SSCR, pentru investiții (instrumentar chirurgical, aparatură tehnică, materiale publicitare etc.), pentru dezvoltarea Societății (aparatură medicală avansată – microscoape, simulatoare de laparoscopie etc., website, proiecte de anvergură) și pentru recompensarea non-financiară a membrilor activi SSCR.

 

Achitând cotizația, îți aduci aportul direct la eforturile noastre – ale tuturor – de a oferi cel mai înalt standard de calitate participanților la activitățile SSCR, în plan profesional material și uman!